Zupa jarmużowo-cytrynowa z rokpolem i chipsami z jarmużu
Jarmuż ostatnio w naszej kuchni króluje. Tym razem wykorzystałam chipsy z jarmużu i jarmuż do przygotowania zupy. Z dodatkiem soku z cytryny i sera rokpol wyszła pyszna kremowa zupa. Kwaskowata zupa, słony rokpol i orzechowe chipsy dały idealne połączenie.
Zupa jarmużowo-cytrynowa z rokpolem i chipsami z jarmużu
zupa
- 250 g jarmużu
- por
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego lub wody (jeśli woda to dodać do smaku np domową vegetę lub domową kostkę rosołową)
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki tabasco
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1/2 szklanki śmietany do zup
- chipsy z jarmużu (klik)
- ser rokpol
Cebulę, pora i czosnek drobno posiekać. Jarmuż opłukać, oderwać zielone liście od twardych części. W garnku na oleju zeszklić cebulę, pora, dodać jarmuż, smażyć chwilę, następnie dodać czosnek i smażyć przez kilkanaście sekund. Wlać bulion lub wodę, gotować przez 10 minut. Następnie zupę zmiksować w blenderze, wlać sok z cytryny, zmiksować a na koniec stopniowo dodawać śmietanę (ilość wg smaku). Przelać ponownie do garnka doprawić tabasco, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Jeszcze raz zupę zagotować. Doprawić do smaku.
Porcje wlać na talerz i podać z kawałkami sera rokpol i chipsami z jarmużu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz