Chleb 7 ziaren z multicookera Redmond

Testowania Multicookera RMC-280E ciąg dalszy... tym razem wzięłam na warsztat nasz ulubiony chleb czyli chleb 7 ziaren. Tradycyjnie wyrabianie tego chleba podzielone jest na 5 etapów: wyrabianie, wyrastanie, potem ponowne wyrastanie, nagrzewanie garnka, pieczenie chleba. W multicookerze ten sam proces skrócony jest do etapów 2, czyli tylko wyrabianie, a wyrastanie i pieczenie odbywa się samo w urządzeniu. Można właściwie zapomnieć o tym że robi się chleb. Jedyny minus to że bochenek nie ma kształtu typowego chleba z popękaną skórką, ale ma ją na szczęście chrupiąca. Mając taki multicooker gotowanie naprawdę staje się prostsze, a  wszyscy którzy boją się piec pieczywo to urządzenie pomoże się tego nauczyć. 



Chleb 7 ziaren z multicookera Redmond
  • kubek jogurtu naturalnego lub serwatki 400 ml 
  • 250 ml wody mineralnej lub źródlanej lub więcej jeśli ciasto będzie potrzebować
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka cukru 
  • 10 g drożdży instant 
  • 2 łyżki otrąb pszennych 
  • 2 łyżki otrąb orkiszowych 
  • 2 łyżki siemienia lnianego 
  • 2 łyżki sezamu 
  • 2 łyżki płatków owsianych 
  • 2 łyżki pestek dyni 
  • 2 łyżki pestek słonecznika uprażonego na suchej patelni 
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
  • 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej poznańskiej 
  • 1 łyżeczka mielonego kminku 
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego do ciasta 
  • 1 łyżka oleju do wysmarowania miski 



Mąkę wsypać do miski, dodać cukier i drożdże, wlać wodę, jogurt lub serwatkę, wsypać wszystkie ziarna i wyrobić dosyć elastyczne ciasto (mi wyrabiał mikser mieszadłem do ciasta chlebowego), na koniec dodać olej i wymieszać ponownie. 
Masę przełożyć do misy multicookera. Zamknąć pokrywę. Ustawić program HOMEMADE BREAD, czas przygotowania 3 h. Wcisnąć przycisk START.


Na 30 minut przed końcem programu otworzyć pokrywę i obrócić chleb. Zamknąć dopiec do końca. Po upieczeniu wyjąć z urządzenia i studzić na kratce.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam własnej roboty chlebki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dałam świeże drożdże i chlebek uciekł z multicookera. Też wyrabiałam robotem . Proszę o podpowiedź dlaczego aż tak wyrósł. Nie wspomnę już o myciu urządzenia pop tym wypieku.
    Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pytanie ile ich było? możliwe że za duzo, możliwe ze chleb zdecydowanie lepiej reaguje na drożdżach świeżych niż instant.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger