Chleb 7 ziaren z multicookera Redmond
Testowania Multicookera RMC-280E ciąg dalszy... tym razem wzięłam na warsztat nasz ulubiony chleb czyli chleb 7 ziaren. Tradycyjnie wyrabianie tego chleba podzielone jest na 5 etapów: wyrabianie, wyrastanie, potem ponowne wyrastanie, nagrzewanie garnka, pieczenie chleba. W multicookerze ten sam proces skrócony jest do etapów 2, czyli tylko wyrabianie, a wyrastanie i pieczenie odbywa się samo w urządzeniu. Można właściwie zapomnieć o tym że robi się chleb. Jedyny minus to że bochenek nie ma kształtu typowego chleba z popękaną skórką, ale ma ją na szczęście chrupiąca. Mając taki multicooker gotowanie naprawdę staje się prostsze, a wszyscy którzy boją się piec pieczywo to urządzenie pomoże się tego nauczyć.
Chleb 7 ziaren z multicookera Redmond
- kubek jogurtu naturalnego lub serwatki 400 ml
- 250 ml wody mineralnej lub źródlanej lub więcej jeśli ciasto będzie potrzebować
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 10 g drożdży instant
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 2 łyżki otrąb orkiszowych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki pestek słonecznika uprażonego na suchej patelni
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej poznańskiej
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego do ciasta
- 1 łyżka oleju do wysmarowania miski
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier i drożdże, wlać wodę, jogurt lub serwatkę, wsypać wszystkie ziarna i wyrobić dosyć elastyczne ciasto (mi wyrabiał mikser mieszadłem do ciasta chlebowego), na koniec dodać olej i wymieszać ponownie.
Masę przełożyć do misy multicookera. Zamknąć pokrywę. Ustawić program HOMEMADE BREAD, czas przygotowania 3 h. Wcisnąć przycisk START.
Na 30 minut przed końcem programu otworzyć pokrywę i obrócić chleb. Zamknąć dopiec do końca. Po upieczeniu wyjąć z urządzenia i studzić na kratce.
Uwielbiam własnej roboty chlebki:)
OdpowiedzUsuńJa dałam świeże drożdże i chlebek uciekł z multicookera. Też wyrabiałam robotem . Proszę o podpowiedź dlaczego aż tak wyrósł. Nie wspomnę już o myciu urządzenia pop tym wypieku.
OdpowiedzUsuńAnna
pytanie ile ich było? możliwe że za duzo, możliwe ze chleb zdecydowanie lepiej reaguje na drożdżach świeżych niż instant.
Usuń