Dietetyczny sernik jogurtowy na zimno z owocami
W domu następują małymi kroczkami zmiany. Ze względu na córkę nasza kuchnia musi się stać zdrowsza, bardziej dietetyczna. A że jakoś ciężko jest się odzwyczaić od słodkości w weekend postanowiłam zrobić sernik, ale ograniczyć jego kaloryczność do minimum wykorzystując chudy ser, chudy jogurt i owoce. Mam nadzieje, że przypadnie wam do gustu jeśli szukacie takich zdrowszych interpretacji słodkości.
Dietetyczny sernik jogurtowy na zimno z owocami
- 500 g sera chudego (może być w kostce albo kremowy)
- 500 ml jogurtu naturalnego chudego gęstego
- stewia w proszku (wg smaku) - można zastąpić miodem, ksylitolem lub syropem z agawy
- 5 łyżeczek żelatyny (można zastąpić agarem)
- ok 250 g owoców leśnych mrożonych (maliny, truskawki, porzeczki, jagody)
- 3 łyżki chudego serka kremowego
- 1,5 łyżki owoców
- 2 łyżeczki stewii
Przygotować formę tortownicę ( u mnie 23 cm) z ceramicznym spodem i silikonową obręczą albo tradycyjną formę, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier poza obręcz.
W misce zmiksować ser biały z jogurtem. chudego gęstego, dodać stewie w proszku w ilości wg smaku, tak by masa byłą wystarczająco słodka . Wymieszać. Żelatynę zalać odrobiną wody, jak napęcznieje to podgrzać lekko w mikrofali lub nad parą wodną tylko do rozpuszczenia się i dodać do masy sernikowej. Wymieszać. Na koniec dodać owoce wymieszać łyżką. Jeśli je wcześniej odmrażamy to należy je osuszyć na papierowym ręczniczku i dopiero dodać do masy. Wymieszać dokładnie. Masę wlać do torownicy, całość wstawić do lodówki na kilka godzin aż się sernik dobrze zetnie. Wyjąć, zdjąć obręcz, delikatnie zdjąć papier i przełożyć sernika na patere.
Mus: Wszystkie składniki zmiksować. Stewii dodać wg smaku. Przed podaniem wierzch posmarować musem z owoców.
uwielbiam serniki na zimno , ale smaku mi zrobiłaś
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, ja zamiast stewii użyłabym ksylitolu :)
OdpowiedzUsuńGenialnie się prezentuje ten sernik! :)
OdpowiedzUsuńPyszności! *.*
ale wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńA co mozna dodac zamiast stewii lub ksylitolu? Miod lub syrop z agawy? :)
OdpowiedzUsuńoczywiście jak najbardziej.
UsuńTak, można. Również syrop klonowy będzie dobry :)
UsuńJa z kolei mam pytanie czy można zastąpić czymś żelatynę?
OdpowiedzUsuńna myśl przychodzą mi dwie rzeczy to galaretki ale nich najczęściej też jest żelatyna, chociaż i takie już są na rynku, a druga to agar.
UsuńJa ogólnie mało słodzę, stewię mam ale nie używam bo i tak dla mnie jest zbędna, ale powiedz mi ile sypiesz tego białego proszku tak mniej więcej. Łyżkę, dwie? Bo ja zupełnie się jeszcze na tych słodzidłach nie znam :)
OdpowiedzUsuńmy się odzwyczajmy od cukru więc stewię użyłam by osłodzić deser, jogurt, ser i leśne owoce lekko kwaśne to da kwaskowate ciasto. ja do masy dodałam 1,5 łyżki stewii może ciut więcej, a do musu 2 łyżeczki.
UsuńPychotka :))
OdpowiedzUsuńApetycznie :P
OdpowiedzUsuńJaką miała Pani wielka formę?
OdpowiedzUsuńtortownica o średnicy 25 cm. ale może być mniejsza
Usuń