Jajeczny omlet jako wrap
W związku z faktem, że z przyczyn zdrowotnych musiałyśmy z córką zmienić trochę nasz sposób odżywiania, czyli wykluczyć cukier, pieczywo, jasne makarony, ogólnie większość produktów z wysokim IG, które z czasem będziemy je stopniowo włączać, ale w zdrowszych wersjach szukam nowych sposobów na przygotowanie dań, które lubimy na co dzień, a które już zdrowe dla nas nie są. Nadal normalnie jada mąż, więc i zwykłe posiłki będą się tu pojawiać tak jak do tej pory.
Zatem oto przykład, wczorajsza kolacja to były jajeczne wrapy. Szybko, zdrowo, smacznie. Porcja dla 1 osoby, wiec każdy musi sobie pomnożyć ilość składnikowy.
Zatem oto przykład, wczorajsza kolacja to były jajeczne wrapy. Szybko, zdrowo, smacznie. Porcja dla 1 osoby, wiec każdy musi sobie pomnożyć ilość składnikowy.
Jajeczny omlet jako wrap
omlet
- 2 jajka
- łyżka wody
- łyżeczka oliwy
- sól
- pieprz
- liście sałaty zielonej
- plastry pomidorów
- plastry ogórka
- plasterki podłużne papryki
- cienkie plastry łososia wędzonego
- szczypiorek
- mały ząbek czosnku
- łyżeczka musztardy dijon
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka majonezu light lub jogurtu naturalnego
- pieprz do smaku
- posiekana mięta lub inne ulubione zioła
Z jajek przygotować omlet, dużą patelnie rozgrzać, posmarować olejem, wlać roztrzepane jajka z doprawione solą i pieprzem. Smażyć pod przykryciem, aż zetnie się z góry i zbrązowieje lekko od spodu. Omleta delikatnie przełożyć na talerz.
Składniki sosu wymieszać.
Bardzo fajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja :P
OdpowiedzUsuńOdchudzanie? Pyszny przepis!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie warzywne kompozycje :)
OdpowiedzUsuńdzień dobry w nowym miejscu :)
OdpowiedzUsuńpropozycja świetna!
oliwek
muszę wypróbować ten przepis :) wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Świetny pomysł na szybkie, ładne i smaczne śniadanie. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńMatylda
Proponuję dodać do ciasta dwie łyżki zmielonych płatków owsianych. I jeszcze taka uwaga - naleśników i omletów nie odgrzewamy w mikrofali, robią się niesmaczne.
OdpowiedzUsuńDla osób które nie muszą ograniczać węglowodanów i nie mają problemów z glutenem to ok ale jak ktos jest na paleo to wszyskie zboża są wyeliminowane...dla mnie super pomysł. Właśnie takiego skonsumowalam i super pomysł i mozna kombinować z dodatkami
Usuń