Jajeczny omlet jako wrap

W związku z faktem, że z przyczyn zdrowotnych musiałyśmy z córką zmienić trochę nasz sposób odżywiania, czyli wykluczyć cukier, pieczywo, jasne makarony, ogólnie większość produktów z wysokim IG, które z czasem będziemy je stopniowo włączać, ale w zdrowszych wersjach szukam nowych sposobów na przygotowanie dań, które lubimy na co dzień, a które już zdrowe dla nas nie są. Nadal normalnie jada mąż, więc i zwykłe posiłki będą się tu pojawiać tak jak do tej pory. 
Zatem oto przykład, wczorajsza kolacja to były jajeczne wrapy. Szybko, zdrowo, smacznie. Porcja dla 1 osoby, wiec każdy musi sobie pomnożyć ilość składnikowy.  




Jajeczny omlet jako wrap

omlet
  • 2 jajka
  • łyżka wody
  • łyżeczka oliwy
  • sól
  • pieprz
nadzienie:
  • liście sałaty zielonej
  • plastry pomidorów
  • plastry ogórka
  • plasterki podłużne papryki
  • cienkie plastry łososia wędzonego
  • szczypiorek
sos: 
  • mały ząbek czosnku
  • łyżeczka musztardy dijon
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka majonezu light lub jogurtu naturalnego
  • pieprz do smaku
  • posiekana mięta lub inne ulubione zioła



Z jajek przygotować omlet, dużą patelnie rozgrzać, posmarować olejem, wlać roztrzepane jajka z doprawione solą i pieprzem. Smażyć pod przykryciem, aż zetnie się z góry i zbrązowieje lekko od spodu. Omleta delikatnie przełożyć na talerz. 
Składniki sosu wymieszać.
Na omlet jajeczny nałożyć liście salaty, plastry łososia, plasterki warzyw. Polać sosem. Zwinąć wszystko w rulon jak wrapa. Związać przez środek szczypiorkiem. Podawać na ciepło (podgrzany w mikrofali) lub na zimno. 



9 komentarzy:

  1. Odchudzanie? Pyszny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie warzywne kompozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dzień dobry w nowym miejscu :)

    propozycja świetna!

    oliwek

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę wypróbować ten przepis :) wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam! Świetny pomysł na szybkie, ładne i smaczne śniadanie. Dziękuję :)
    Matylda

    OdpowiedzUsuń
  6. Proponuję dodać do ciasta dwie łyżki zmielonych płatków owsianych. I jeszcze taka uwaga - naleśników i omletów nie odgrzewamy w mikrofali, robią się niesmaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla osób które nie muszą ograniczać węglowodanów i nie mają problemów z glutenem to ok ale jak ktos jest na paleo to wszyskie zboża są wyeliminowane...dla mnie super pomysł. Właśnie takiego skonsumowalam i super pomysł i mozna kombinować z dodatkami

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger