Koktajl owocowy z chia

Szałwia hiszpańska czyli nasiona chia to olbrzymie bogactwo witamin i minerałów. Słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż szpinak. Są polecane dla diabetyków, bo spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi. Ich właściwości zdrowotne są nieograniczone. Dlatego i ja po nie sięgnęłam używając do pysznych koktajli, deserów oczywiście dietetycznych i musli na śniadanie.



Koktajl owocowy z chia
  • 250 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • banan 
  • kiwi
  • szklanka mleka chudego
  • łyżka nasion chia
  • kilka listków mięty
  • na wierzch pełnoziarniste płatki i mięta

Nasiona chia zalać mlekiem i odstawić do lodówki na 2 godziny żeby napęczniały. Dodane do płynu wiążą go w delikatną galaretkę. Następnie dodać obranego banana, kiwi, truskawki, listki mięty i zmiksować wszystko razem. Wlać do szklanki, na wierz wsypać płatki, trochę chia i położyć listek mięty. 



    3 komentarze:

    Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger