Kruche tartaletki z budyniem i granatem
Deser z całkiem tych niedietetycznych ale czasami trzeba. Wykorzystałam ten przepis na kruche babeczki i dokładnie z tych samych składników zrobiłam kruche tartaletki z budyniem i owocami. Niby to samo a jednak efekt całkiem inny. Zapraszam.
ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła lub margaryny
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
- 3 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki (najlepiej krupczatki)
- 1 łyżka cukru (lub więcej, jeśli ktoś lubi słodkie)
- 2 żółtka
- 1 laska wanilii
- dowolne owoce u mnie granat
- cukier puder
- listki mięty
Budyń oczywiście można zrobić sklepowy, z torebki. Ale można także przygotować go samemu.
Cisto: Zagniatamy ciasto z powyższych składników. Wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy foremką krążki trochę większe niż otwór foremki. Wylepiamy nimi wysmarowane wcześniej tłuszczem i wysypane mąką foremki do mini tartaletek. Na czas przygotowania budyniu chowamy je w chłodne miejsce lub do lodówki.
Budyń: Albo z torebki ze sklepu, albo według powyższego przepisu, czyli: mleko zagotowujemy z dodatkiem rozciętej i roztłuczonej wanilii oraz masła. Wyjmujemy wanilię dodajemy przesianą mąkę mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy powstanie jednolita masa zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy jedno po drugim żółtka naprzemiennie z cukrem. Ucieramy aż wszystko się połączy, a budyń będzie gęsty i błyszczący.
Jeszcze ciepłym budyniem wypełniamy ciasto w foremkach. Pieczemy przez 10-15 minut w 180 stopniach. Pozostawiamy w foremkach do wystygnięcia. Na wierzch budyniu układamy dowolne owoce, listki mięty, posypujemy cukrem pudrem.
Pyszności :P szkoda, że nie mam talentów kulinarnych..
OdpowiedzUsuń