Młoda kapusta w mleczku kokosowym
Nie wierzyłam że to może być dobry pomysł połączenie takich smaków, ale wpisy na innych blogach zachęciły mnie do wypróbowania go. I powiem wam że ta kapusta jest warta grzechu. Mąż mimo początkowej nieufności wyjadał ją samą z garnka. Więc warto było. Polecam. Przepis z forum Galerii Potraw.
Młoda kapusta w mleczku kokosowym
- 1 główka młodej kapusty
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 puszka mleczka kokosowego niesłodzonego 350 lub 400 ml
- 1-2 łyżeczki mieszanki curry w proszku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- sól
- pieprz
- koperek świeży
Kapustę umyć, przekroić na pół, a następnie poszatkować w paski. Cebule i czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni albo w garnku rozgrzać masło, podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać kapustę, mleczko kokosowe, curry, imbir, sól, pieprz. Przykryć i dusić 20 minut. Co jakiś czas pomieszać. Na koniec dodać posiekany koperek, chwilę jeszcze poddusić razem. Ewentualnie doprawić do smaku.
Świetna propozycja z mleczkiem kokosowym, będę musiała spróbować przy następnej okazji ;)
OdpowiedzUsuńsmakowite połączenie!
OdpowiedzUsuń