Pudding kokosowy z chia i owocami

Szaleństw śniadaniowych z szałwią hiszpańską ciąg dalszy. Dzisiaj proponuje wam nie koktajl a pudding kokosowy na bazie mleczka kokosowego z owocami. Idealne, zdrowe, pełne  kwasów omega-3, wapnia i żelaza, białka śniadanie. Takie śniadanie w słoiczku można zapakować dziecku do szkoły jako drugie śniadanie. Na pewno nie będzie głodne. I co? Jesteście chętni?



Pudding kokosowy z chia i owocami
  • 1,5 - 2 łyżek nasion chia czyli szałwii hiszpańskiej
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml mleka 1,5%
  • owoce dowolne np. kiwi, granat


Do miski lub kubeczka wlać mleko kokosowe, mleko zwykłe, ziarna chia. Wszystko wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie ponownie wymieszać i odłożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Rano wymieszać, wkroić na wierzch owoce, np plasterki kiwi i ziarna granatu. Pudding jest słodki, a te kwaskowate owoce go odpowiednio zrównoważą. Można to zrobić w słoiczku i zabrać ze sobą np do szkoły czy pracy. 



1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger