Sałatka z ogórków po turecku
Ta sałatka wygląda jak nasza mizeria ale zdecydowanie ma inny smak. Przez dodatek jogurtu, mięty, czosnku jest ostrzejsza, bardziej wyrazista i idealnie nadaje się by podkreślić smak mięsa z grilla czy greckich koft czy tureckiego kebapu. I szczerze wolę ja niż naszą polską, delikatną mizerie. Przepis od mojej znajomej Turczynki Zorki.
Sałatka z ogórków po turecku
- 2 ogórki szklarniowe (długie)
- ząbek czosnku
- 2 łyżki octu winnego lub 1 octu zwykłego 10%
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 250 ml jogurtu naturalnego (można dać grecki np o obniżonej zawartości tłuszczu)
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
Ogórki obrać labo umyć dokładnie i pokroić na cienkie plasterki ze skórką. Posypać solą. Odstawić aż puszczą sok. Wtedy z ogórków sok odlać a wlać sos jogurtowy.
Sos: Czosnek drobno posiekać lub jeśli ktoś woli jak ja mocniejszy smak to przecisnąć przez praskę, dodać ocet, jogurt naturalny, wymieszać z koperkiem, miętą, doprawić pieprzem. Ogórki zalać sosem. Sałatkę przybrać miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz