Spring rollsy czyli wiosenne sajgonki
Spring rolls, to sajgonki, ruloniki z surowego papieru ryżowego napełnione świeżymi warzywami z dodatkiem, ryb, owocami morza czy kurczaka. Tak naprawdę co się w nich znajdzie zależy od waszej kreatywności i smaku. Ich przygotowanie w domu jest bardzo proste i szybkie, mimo że wszystko wygląda skomplikowanie to nie zajmie wam wiele czasu. A przekąska jest pyszna z ulubionym sosem smakuje wybornie. Szczególnie na diecie.
Spring rollsy czyli wiosenne sajgonki
- papier ryżowy
- woda
- surowa marchewka
- surowy brokuł
- jarmuż
- ogórek zielony
- papryka czerwona
- wędzony łosoś
- inne dodatki wg uznania
- dressing paprykowy : jogurt light, 2 łyżki ajwaru
- sos chilli z mango (gotowy)
Marchewkę ogórki, paprykę i jarmuż dokładnie umyć. Wszystkie warzywa pokroić w słupki. Brokuła porwać na małe różyczki. Łososia porwać na kawałki.
Do składania przygotować sobie miskę z letnią wodą. Każdy płat papieru ryżowego włożyć do miski, zwilżyć i położyć na desce do krojenia. Po około 1/2 minuty powinien zrobić się elastyczny i możemy zacząć składać. Na każdy na środek nałożyć po kilka pasków ogórka, marchewki, papryki, listek jarmużu, kawałek brokuła i łososia. Ścisnąć delikatnie i zawinąć jak krokiety, pamiętając o podwinięciu brzegów. Przed podaniem można każdy pakiecik przekroić na pół i ułożyć pionowo.
Do sajgonki podać w miseczkach ulubiony sos. Ja użyłam gotowego sosu chili z mango oraz zrobiłam drugi mieszając jogurt z ajwarem. Smacznego.
Ciekawie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam springrollsy!:)
OdpowiedzUsuńSą takie kolorowe i można do nich wsadzić cokolwiek się chce!
Pozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com