Zupa pomidorowa domowa
Prosta, pyszna, ulubiona, klasyka. Córka zatęskniła jakiś czas temu za domową zupą pomidorową, a skoro pojawiają się już pachnące tegoroczne pomidory to zrobiłam najlepszą jaką potrafię. Zapraszam.
Zupa pomidorowa domowa
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 3 pomidory świeże
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 ml bulionu warzywnego
- sól
- pieprz świeżo mielony
- natka pietruszki
- makaron
Cebule drobno posiekać, pomidory pokroić w kostkę. W garnku podgrzać bulion. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Dusić aż się zeszkli. Dodać czosnek, chwilę razem podsmażyć, następnie dorzucić pomidory z puszki i pomidory świeże. Smażyć 5 minut, po czym przełożyć całość do garnka z bulionem, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie całość zmiksować na gładąk zupę, doprawić do smaku. Na talerzu podać z makaronem i posypać natką.
Najlepsza pomidorowa jest z ryżem mojej babci :} Ale twoja również wygląda rozkosznie domowo :)
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych zup :)
OdpowiedzUsuń