Ajerkuchy z bratruły czyli placki z piekarnika
Proste śląskie placki na każdą okazję. Kiedyś z biedy obecnie jako szybki deser dla dzieci. Moja wersja prosta, ale w bogatsze można dodać jabłka np tarte tzw apfelmus. Zapraszam.
Ajerkuchy z bratrury, czyli placki z piekarnika
Ajerkuchy z bratrury, czyli placki z piekarnika
- 3 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej tortowej
- 250 g sera półtłustego twarogu
- 2 łyżki cukru, szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- olej do smażenia
- cukier puder
Twaróg dokładnie rozgniatamy na papkę. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do miski dajemy cukier, sól, wbijamy po jednym żółtku i ubijamy mikserem przez kilka minut. Dodajemy mąkę i mieszamy łyżką. Dodajemy twaróg i śmietanę. Całość jeszcze raz mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i wszystko delikatnie jeszcze raz mieszamy. Ciasto kładziemy małymi porcjami na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron placuszki. Usmażone placuszki wykładamy na papierowy ręcznik aby usunąć nadmiar tłuszczu. Cieple, trzymamy w bratrurze czyli piekarniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Świetne, nie znałam tego przepisu. No to mam pomysł na jutrzejsze śniadanie! :-)
OdpowiedzUsuńO! Coś nowego:)
OdpowiedzUsuńPrawie jak pancakes :D ale z piekarnika, pyszności.
OdpowiedzUsuń