Domowa shoarma

Kto się właśnie odchudza i myśli, że jedzenie na diecie musi być niesmaczne i nudne? Otóż to nieprawda, bo popularna potrawa bliskowschodnia szałarma, u nas znana dzięki pewnej sieci restauracji jako szoarma może być daniem dietetycznym. Są diety, które wymagają jedzenia posiłków tłuszczowych (np Montignac czy I faza South Beach) obfitujących w chude mięso i górę warzyw i to danie jest dla nich. Bo co może być lepszego niż delikatna pierś kurczaka w aromatycznych przyprawach podana z górą sałatki i sosem jogurtowym? 
Do przygotowania użyłam domowej przyprawy do shoarmy, która wcale nie jest trudna i zamiast kupnych mieszanek warto pokusić się ją zrobić, a cały obiad to pyszny, szybki, zdrowy posiłek zarówno dla tych na diecie jak i nie. 


Domowa shoarma
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • łyżka oleju do smażenia (lub nie jeśli macie patelnie do smażenia bez tłuszczu)
przyprawa :
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 3 łyżki oleju sezamowego (nie dla odchudzających się )
sos czosnkowy:
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (lub więcej jak lubisz)
  • świeża mięta posiekana 


Piersi kurczaka pokroić w paseczki, włożyć do miski. 
W moździerzu rozetrzeć ziarna kolendry, dodać pozostałe przyprawy, wymieszać. Jeśli się nie odchudzamy to dodać jeszcze olej sezamowy. Następnie do przypraw włożyć mięso, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na minimum 30 min, a najlepiej na kilka godzin, żeby się dobrze mięso zamarynowało. 
Rozgrzać olej na patelni, mięso smażyć ok 10 minut. Gotowe. 
Sos czosnkowy: Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu. Mięte posiekać drobno, dodać do jogurtu wymieszać.

Podać z sosem czosnkowym i sałatkami. Jeśli się nie odchudzamy to można dodać frytki czy chlebek pita. 

6 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger