Kaczka z jabłkami
Dzisiaj mimo trudności z używaniem klawiatury udało mi się stworzyć post i zapraszam Was na tradycyjna polska kaczkę z jabłkami, klasyk polskiej kuchni. Wystarczy sól, pieprz, suszony majeranek i dobre kwaśne jabłka, a mamy pyszny, aromatyczny obiad. Taka kaczka będzie miała aromatyczny farsz, chrupiącą, przypieczoną skórkę i miękkie mięso w środku. Zapraszam bo to wcale nie jest trudne.
Kaczka z jabłkami
- kaczka ok. 2 kg
- 4-5 jabłek najlepiej szare renety
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka soli
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka ziaren kardamonu
Kaczkę natrzeć mieszanką przeciśniętego przez praskę czosnku, soli, pieprzu i łyżką suszonego majeranku. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia kardamon utłuc w moździerzu, jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki, wymieszać z łyżką majeranku, kardamonem i cynamonem. Do środka kaczki włożyć jabłka. Kaczkę spiąć wykałaczkami i zaszyć bawełnianą nitką. Włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego.
Kaczkę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 2 godziny. W trakcie przewrócić na drugą stronę i polewać ją wytworzonym sosem. Można pod koniec pieczenia odkryć i piec aż się odpowiednio przyrumieni.
pyszna kaczucha;-)
OdpowiedzUsuńpyszna to gwarantuje.
Usuń