Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

To danie przygotowywałam pierwszy raz w życiu wieki temu, właściwie zaraz po tym jak firma Unce Bens weszła na polski rynek. Ich słoiczek z sosem słodko-kwaśnym byl pyszny ale mało wydajny, dlatego postanowiłam metodą prób i błędów zrobić swój własny sos. Nie było jeszcze wtedy blogów, przepisów w necie na każdej stronie, nie miałam dostępu do egotycznych przypraw i produktów. A pierwsze knajpki w Katowicach z "kuchnią chińską" były pełne mikrofalówek i odgrzewanych fixów Knorra. Dlatego wykorzystałam to co było dostępne, czyli paprykę, pomidory, ananasa z puszki, marchewkę i swoją intuicje. Na życzenie córki robię to danie co jakiś czas, które zresztą zdążyło się zmodyfikować, udoskonalić, ale za każdym razem smakuje wybornie. Zapraszam. 


Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
  • 500 g piersi z kurczaka
  • czerwona papryka
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • cebulka dymka zielona część
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sok z puszki ananasa
  • 4-5 plastrów ananasa
  • ½ szklanki pędów bambusa marynowanego
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ pomarańczy (sok)
  • 2 łyżki octu ryżowego chińskiego
  • łyżka oleju sezamowego
  • ¼ łyżeczki pasty z chilli sambal oelek (lub więcej)
  • sezam do posypania gotowej potrawy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • do podania ryż



Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty. Odstawić na bok pod przykryciem, żeby nie wystygnął.

Sos: paprykę pokroić w kostkę, marchewkę w bardzo cienkie zapałki - słupki, cebule w kostkę, ananas w kostkę. Do rozgrzanego woka lub patelni dodać pomidory z puszki, podsmażyć, dodać paprykę, marchewkę, cebulę, przecier pomidorowy. Wlać sok z pomarańczy, sok z puszki ananasa i razem smażyć ok 3 minuty. Żeby sosu było więcej wlać ok ½ szklanki wody. Dodać pędy bambusa, kukurydzę i ananasa. Do smaku doprawić olejem sezamowym, pastą chilli (tyle na iel lubimy jesć ostro), octem ryżowym, gotować 2 minuty. Na koniec do sosu włożyć podsmażonego kurczaka i gotować jeszcze ok 3 minut.

Sos zagęścić niewielką ilością wody z rozpuszczoną mąką ziemniaczaną. Wymieszać, zagotować, wyłączyć. Sos ma być słodko-ostro-kwaśny.
Danie podać z ugotowanym na sypko ryżem, posypane ziarnami sezamu i pokrojoną zieloną dymką.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger