Łosoś w solance z puree ziemniaczanym i warzywami
Odkąd spróbowałam łososia z solanki przygotowanego na warsztatach kulinarnych przez Andrzeja Polana uważam że ta ryba nie ma sobie równych. Sposób jest genialny, mega szybki by ryba nabrała smaku i nie leżała godzinami w zalewach, czy przyprawach, no i robi się praktycznie sama, a do tego jest bardzo soczysta. Polecam koniecznie.
Ja podałam rybę z puree ziemniaczanymi, smażonymi szparagami i pomidorkami, a wszystko to polane włoską oliwą z oliwek, prosto z Lidla z tygodnia włoskiego.
Łosoś w solance z puree ziemniaczanym i warzywami
- ok 750 g dzwonków z łososia (po dzwonku na osobę)
- 500 g ziemniaków
- 1-2 łyżki musztardy francuskiej ziarnistej (wg smaku)
- 1-2 łyżki śmietany 12% (wg smaku)
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- szparagi (u mnie po 3 na osobę)
- pomidorki koktajlowe
- 2 łyżki włoskiej oliwy z oliwek Lidl
- 1 litr wody
- 30 g soli
- 3 gałązki koperku
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- szczypta cukru
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, dokładnie rozgniatamy, dodajemy do smaku musztardę, śmietankę, pieprz i dokładnie wszystko mieszamy na puree. Trzymamy w cieple pod przykryciem. W międzyczasie przygotowujemy warzywa i rybę.
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Pomidorki myjemy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wkładamy szparagi i pomidorki, delikatnie solimy i smażymy przez około 6 minut potrząsając co jakiś czas patelnią by się obróciły. Szparagi mają być al dente, a pomidorki lekko podsmażone, z pękniętą skórką.
Przygotowujemy solankę i rybę: na 1 litr wody dodajemy sól, koper, liść laurowy, ziele angielskie oraz szczyptę cukru. Wszystko razem gotujemy. Solankę odstawiamy z kuchenki i wkładamy do niej kawałki ryby. Przez 6-8 minut trzymamy w niej łososia, którego obracamy po 3-4 min na drugą stronę. Wyjmujemy, ryba jest gotowa. Ja jeszcze włożyłam ją na minutę na rozgrzany elektryczny grill, by przyrumienić wierzch.
Na talerz wkładamy porcje puree, na to łososia, a z boku warzywa. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.
Ile tej soli na litr wody?
OdpowiedzUsuńTak jak jest w przepisie na solankę. Na 1 litr wody 30 g soli.
Usuń