Plastry pomidorów w winegrecie
Dzisiaj przepis prosty szybki ale pyszny, to pomidory w winegrecie (Salade de tomates a l'huile ) wg Julii Child z książki Francuski Szef Kuchni. Po raz kolejny przekonałam się że minimum składników to maksimum smaku. Bo proste rzeczy są pyszne.
Plastry pomidorów w winegrecie (Salade de tomates a l'huile) Julii Child
- 2 jędrne duże pomidory np malinowe
- natka pietruszki
- cebula dymka
- bazylia
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- sos winegret
- 1 łyżka drobno posiekanej szalotki lub cebulki (dałam dymkę)
- 1/2 łyżki musztardy Dijon
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1/2 łyżki octu winnego
- 1/3 lub 1/2 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek lub oleju
- świeżo zmielony pieprz
Przygotować sos można na dwa sposoby, albo wszystkie składniki dać do jednego słoiczka, zakręcić i porządnie wstrząsnąć aż się sos połączy, albo druga metoda bardziej preferowana przez Julie to wymieszać szalotki lub cebulki z musztardą i solą. Dodać sok z cytryny i ocet, energicznie wymieszać to trzepaczką, a gdy się połączą cały czas mieszając wlewać oliwę lub olej, aż powstanie gładka emulsja. Doprawić świeżo zmielonym pieprz. Skosztować (zanurzyć kawałek sałaty w sosie) i skorygować smak solą, pieprzem, i / lub kroplami soku z cytryny.
Pomidory umyć, wyciąć szypułki, pokroić na plastry. Talerz wysypać posiekaną natką i szalotką lub dymką. Na wierzch ułożyć plastry pomidorów, posypać morską solą, pieprzem, ponownie posiekanymi ziołami, natką, dymką lub bazylią, a nawet koperkiem jak ktoś woli. Polać wg wg smaku sosem winegret. Odstawić pod przykryciem na 30 minut.
prostota zawsze zwycięży :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, ;)
UsuńSmak i prostota. To lubię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
dziękuję. pozdrawiam.
Usuń