Pomidory faszerowane letnią awanturką

Lato w  pełni chociaż za oknem tego nie widać. Większość z nas chce dobrze wyglądać latem, wiec dba o dietę. Dlatego proponuje wam zdrowe, ekspresowe śniadanie, które można wykonać znowu w 300 sekund, czyli 5 minut. Czy to nie powód żeby nie wychodzić z domu tylko o kawie? Zapraszam na polską, wiosenną awanturkę w pomidorach, oczywiście ze szklanką soku. 




Pomidory faszerowane letnią awanturką
  • 6 średnich pomidorów
  • puszka sardynek w oliwie
  • 250 g serka twarogu chudego
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • łyżka pestek dyni
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta pieprzu świeżo mielonego do smaku
  • szczypiorek
  • kiełki rzodkiewki




Sardynki dokładnie rozgnieść, wymieszać razem z twarogiem na jednolitą masę. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Szczypiorek posiekać, dodać do masy serowo-rybnej razem ze słonecznikiem, pestkami dyni i kiełkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.



Z pomidorów odciąć wierzch, wydrążyć środek, do środka nałożyć porcje naszej pasty. Udekorować zieleniną. Podać na śniadanie ze szklanką ulubionego soku. U mnie pomidorowy.


Pastą można także posmarować kromki chleba, czy chrupki chleb. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger