Surówka koperkowa
Dzisiaj prosta surówka, podobna do Coleslawa. Wystarczy kilka warzyw i mamy idealny dodatek do letniego obiadu, kolacji, burgera czy grilla. Zdrowo i smacznie.
Surówka koperkowa
- 500 g kapusty białej drobno poszatkowanej
- 1-2 starte marchewki
- 1 starta pietruszka
- 1 por pokrojony w krążki
- 1 jabłko obrane pokrojone w kostkę
- koperek świeży
sos:
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka octu winnego z jabłek lub sok z cytryny
- szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz
- 180 ml jogurtu naturalnego
Wymieszać w dużej misce kapustę z warzywami. Dodać pokrojone jabłko i koperek. Osobno w miseczce wymieszać składniki sosu. Sos wlać do miski i wymieszać z warzywami. Ewentualnie doprawić do smaku. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Wygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńpysznie, wygląda bardzo świeżo :)
OdpowiedzUsuńlubię takie smaki :D
OdpowiedzUsuńŚwietny dodatek do obiadu :) Z rybką chętnie bym taką sałatkę zjadła!
OdpowiedzUsuńJestem zwolenniczką rożnego rodzaju surówek :D
OdpowiedzUsuń