Tatar z łososia i szparagów
Okazuje się że szparagi można całkiem spokojnie jeść na surowo, wiedzieliście? Wystarczy dobra marynata, kilka dodatków a staną się idealnym elementem tatara z łososia. Bo szparagi kochają łososia, a on je. Wszystko na prawdę się dobrze komponuje z dodatkiem winegretu. To ciekaw odmian dla popularnego tara z łososia. Zapraszam. Porcja na 2 osoby.
Tatar z łososia i szparagów
- 4 zielone szparagi
- 100 g łososia wędzonego
- 1/2 jabłka zielonego
- 3 rzodkiewki
- cebula dymka zielona część
- sól morska prowansalska
- świeżo mielony pieprz do smaku
- trójkąt z chleba chrupkiego
- natka pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej prowansalskiej
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta cukru wg smaku
- szczypta liści tymianku świeżo otartych
- natka pietruszki do dekoracji
Najpierw należy zrobić sos winegret. Czosnek bardzo drobno posiekać. Wymieszać z musztardą i solą. Dodać tymianek, sok z cytryny i ocet balsamiczny, energicznie mieszając trzepaczką, wlewać oliwę aż powstanie gładka emulsja. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Skosztować i ewentualnie skorygować smak solą, pieprzem i / lub kroplami soku z cytryny.
Szparagi umyć, odłamać końce, drobno pokroić (na pewno drobniej niż u mnie). Czwartego szparaga za pomocą obieraczki do warzyw pociąć wzdłuż na wstążki. Wstążki odłożyć na bok, skropić sosem winegret. Pozostałe szparagi w miseczce wymieszać z częścią sosu. Łososia, 2 rzodkiewki, dymkę i jabłko pokroić na drobne kawałki, dodać do szparagów, wymieszać. Delikatnie wymieszać. Na talerzu ułożyć kopczyk z masy, na wierzch położyć wstążki ze szparagów, plasterki z ostatniej rzodkiewki i udekorować pietruszką, posypać świeżo mieloną solą prowansalską i pieprzem. Skropić sosem.
Pysznie :)
OdpowiedzUsuńOj, to by mi smakowało... :)
OdpowiedzUsuń