Zielona zupa warzywna
Lato to czas lekkich, warzywnych zup. U nas dość rzadko się pojawiają, więc chcę to nadrobić, bo stanowczo jemy ich za mało, dlatego zaczynam od szybkiej zielonej zupy. Nie trzeba specjalnie do niej kupować warzyw, bo można ją zrobić z tego co znajdziecie w lodówce, jak ja. I powstała dzięki temu prosta, lekka i zdrowa zupa.
Zielona zupa warzywna
- 1 l bulionu warzywnego albo rosołu np z niedzieli
- duża kalarepa
- 4 ziemniaki
- natka pietruszki
- lubczyk
- brokuł
- kalafior
- sól
- pieprz świeżo mielony do smaku
- gałązka tymianku
- kilka gałązek koperku świeżego
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę Kalafior i brokuła podzielić na różyczki. Kalarepę obrać, odciąć zdrewniałą skórkę, pokroić w kostkę. 2 liście kalarepy umyć, poszarpać na kawałki pozbywając się twardych włókien liści. Do podgrzanego wywaru dodać ziemniaki, kalarepę razem z liśćmi, parę gałązek natki i lubczyku lub trochę suszonego. Gotować ok 15 minut. Następnie dodać kalafior, brokuła, koperek, tymianek, do smaku sól, pieprz. Jeśli jest z gęsta dolać wody. Gotować razem ok 10 minut. Ewentualnie doprawić do smaku, można zabielić śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz