Azjatycka wątróbka z kurczaka

Dzisiaj przez jednych uwielbiana a przez innych znienawidzona wątróbka z kurczaka. Ale nie tradycyjnie ale na sposób azjatycki. Gotowi do odkrycia nowych smaków? Do przygotowania dania wykorzystałam wątróbkę firmy NASZ KURCZAK. Produkty te charakteryzują się specjalnym system jakości WIPASZ, czyli jest to optymalny program karmienia kurcząt, nadzorowane hodowle, nowoczesny system dzielenia i pakowania, hermetyczne opakowanie zapewniające bezpieczeństwo i świeżość produktu. Wszystko to sprawia, że produkt jest najwyższej jakości, bezpieczny i przede wszystkim smaczny.  Zapraszam na obiad.



Azjatycka wątróbka z kurczaka 
  • 450 g wątróbki drobiowej NASZ KURCZAK
  • mleko
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • cebulka dymka zielona część
  • 1-2 liście młodej kapusty
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ pomarańczy (sok)
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • łyżka sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki pasty z chilli sambal oelek
  • 2 łyżki sezamu (plus do posypania gotowej potrawy)
  • do podania ryż


Wątróbkę NASZ KURCZAK wyjąć z opakowania, opłukać, przełożyć do miski i zalać mlekiem. Odstawić na min 1h, dzięki czemu wątróbka straci swój specyficzny zapach i będzie delikatniejsza w smaku. Następnie przepłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, wycinając żyłki i błony.
Cebulę drobno pokroić w kostkę, paprykę w paski. Liście kapusty umyć, poszarpać na mniejsze kawałki. Na patelni lub w woku rozgrzać olej, dodać wątróbkę, podsmażyć. Dodać cebulę, smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać paprykę, kapustę, wlać sok z pomarańczy, sos ostrygowy, sos sojowy, olej sezamowy. Wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez ok 10 minut. Można podlać ok ½ szklanki wody, dzięki czemu uzyskamy więcej sosu. Na koniec do smaku dodać ziarna sezamu i pastę chilli, tyle na ile lubimy ostre smaki. Jeśli takiej pasty nie mamy można użyć tabasco lub inny pikantny sos z chilli, albo wkroić małą papryczkę chilii. Poddusić wszystko razem jeszcze 2 minuty. Sprawdzić smak, jesli potrzeba to dodać jeszcze trochę np. oleju sezamowego lub sosu sojowego.


Danie podać z ugotowanym na sypko ryżem, posypane ziarnami sezamu i pokrojoną zieloną dymką.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger