Azjatycka wątróbka z kurczaka
Dzisiaj przez jednych uwielbiana a przez innych znienawidzona wątróbka z kurczaka. Ale nie tradycyjnie ale na sposób azjatycki. Gotowi do odkrycia nowych smaków? Do przygotowania dania wykorzystałam wątróbkę firmy NASZ KURCZAK. Produkty te charakteryzują się specjalnym system jakości WIPASZ, czyli jest to optymalny program karmienia kurcząt, nadzorowane hodowle, nowoczesny system dzielenia i pakowania, hermetyczne opakowanie zapewniające bezpieczeństwo i świeżość produktu. Wszystko to sprawia, że produkt jest najwyższej jakości, bezpieczny i przede wszystkim smaczny. Zapraszam na obiad.
Azjatycka wątróbka z kurczaka
- 450 g wątróbki drobiowej NASZ KURCZAK
- mleko
- 1 papryka czerwona
- 1 duża cebula
- cebulka dymka zielona część
- 1-2 liście młodej kapusty
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ pomarańczy (sok)
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- łyżka sosu sojowego
- ¼ łyżeczki pasty z chilli sambal oelek
- 2 łyżki sezamu (plus do posypania gotowej potrawy)
- do podania ryż
Wątróbkę NASZ KURCZAK wyjąć z opakowania, opłukać, przełożyć do miski i zalać
mlekiem. Odstawić na min 1h, dzięki czemu wątróbka straci swój specyficzny
zapach i będzie delikatniejsza w smaku. Następnie przepłukać, osuszyć, pokroić
na kawałki, wycinając żyłki i błony.
Cebulę drobno pokroić w kostkę, paprykę w paski. Liście
kapusty umyć, poszarpać na mniejsze kawałki. Na patelni lub w woku rozgrzać
olej, dodać wątróbkę, podsmażyć. Dodać cebulę, smażyć przez 2 minuty. Następnie
dodać paprykę, kapustę, wlać sok z pomarańczy, sos ostrygowy, sos sojowy, olej
sezamowy. Wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez ok 10 minut. Można podlać
ok ½ szklanki wody, dzięki czemu uzyskamy więcej sosu. Na koniec do smaku dodać
ziarna sezamu i pastę chilli, tyle na ile lubimy ostre smaki. Jeśli takiej
pasty nie mamy można użyć tabasco lub inny pikantny sos z chilli, albo wkroić
małą papryczkę chilii. Poddusić wszystko razem jeszcze 2 minuty. Sprawdzić
smak, jesli potrzeba to dodać jeszcze trochę np. oleju sezamowego lub sosu
sojowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz