Fasolka szparagowa z mięsem mielonym
Uwielbiam lato, uwielbiam lipiec, bo można się do woli cieszyć smakiem fasolki szparagowej. Przyrządzam ją prawie codziennie, nie tylko smażona z bułką bo mój ulubiony sposób to wersja a'la bolognese. Czyli makaron do mięsa mielonego zamieniam na ugotowaną fasolkę i jest pysznie.
Fasolka szparagowa z mięsem mielonym
- 300 g fasolki żółtej szparagowej
- 500 g mięsa mielonego wołowego lub mieszanego woł-wp
- cebula
- ząbek czosnku
- 250 ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
- oregano suszone ok 1-2 łyżeczek
- bazylia świeża lub suszona
- sól do smaku
- pieprz świeżo mielony
- łyżka oleju rzepakowego
- opcjonalnie do smaku ostra papryka lub kilka kropel tabasco
Fasolkę szparagową, umyć, odciąć końcówki, włożyć do gotującej się osolonej wody. Gotować ok 10-12 minut. Odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebule zeszklić. Dodać mięso mielone, czosnek, doprawić solą i pieprzem, smażyć ok 5 minut. Gdy mięso się zetnie wlać passate lub przecier pomidorowy, wymieszać, dodać do smaku oregano, bazylię (świeże listki drobno posiekać), wymieszać. Można doprawić ostrą papryką lub tabasco, by sos miał wyraźniejszy smak. Na koniec do sosu włożyć fasolkę i wszystko razem wymieszać.
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję. pozdrawiam.
UsuńCałkiem jak makaron bolognesse:!
OdpowiedzUsuńdokładnie :)
UsuńLubię szparagówkę :P
OdpowiedzUsuńto warto to zrobic. polecam.
UsuńWypróbuję! ;)
OdpowiedzUsuńkoniecznie polecam.
UsuńSkorzystałam z przepisu raz, a jutro z ostatniej już chyba fasolki na świeżo w tym sezonie, powtórka - dzieki za smaczny pomysł wykorzystania fasolki,pozdrawiam Bożena.
OdpowiedzUsuńbardzo sie ciesze. pozdrawiam.
UsuńCzy można użyć zielonej fasolki szparagowej mrożonej? :)
OdpowiedzUsuńoczywiście. każda fasolka będzie dobra. pozdrawiam.
UsuńAle mnie przyciągnęłaś:-)
OdpowiedzUsuńsuper, to kiedy robisz?
UsuńJuż właśnie zrobiłam:-)
Usuńsuper, ciesze się bardzo. :)
UsuńKilka dni temu robiłem ta fasolkę z mielonym
OdpowiedzUsuńNie miałem na stanie oregano
Wyszło wszystko idealnie.
Dodałem 3 malutkie rozdrobnione papryczki chili.
(Robiłem mniej więcej 2,5 porcji co w przepisie jest)
Dzisiaj dodałem 1,5 łyzeczki oregano i wyszło Lipnie.
Przepis jest dobry fasolka ekstra
Ale
Rada na przysLosc
Nie dawajcie do tego przepisu oregano!
Jeśli już dajecie to tylko odrobinkę.
Pozdrawiam Bolek
Super i dobra rada na przyszłość. ja lubię oregano i dodaje prawie do wszystkiego ale tutaj nie za duzo bo faktycznie może zepsuć smak.
UsuńPyszne :) ja robiłam w wersji fit z piersią kurczaka i wyszło wyśmienicie :) super przepis. Nie wpadłabym na to :)
OdpowiedzUsuńEkstra, każde mięso mielone w sumie się nada. Fajnie ze smakowało.
Usuń