Granola domowa
Domowa granola to idealny sposób na zdrowe śniadanie. Zamiast kupować gotowe mieszanki, sami możemy zrobić dowolną mieszankę z płatków prażoną w piekarniku z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni i wiórków kokosowych, żurawiny, z brązowym cukrem i miodem. Granola z mlekiem, jogurtem i owocami to zdrowe, pełnowartościowe śniadanie dla tych co chcą żyć fit, zdrowo i pysznie.
Granola domowa
- 200 g płatków owsianych żytnich
- 100 g płatków owsianych
- 3 łyżki siemienia lnianego budwigowego
- 50 g żurawiny (u mnie w soku z granatu)
- 50 g rodzynek
- 50 g nasion słonecznika
- 50 g pestek dyni
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- 100 g orzeszków ziemnych
- 1/3 szklanki miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Piekarnik nagrzać do 180 st. Składniki suche i mokre
wymieszać ze sobą. Wszystko wyłożyć na dużą blachę i wstawić do piekarnika na
25-30 minut. W trakcie zamieszać 2-3 razy żeby się składniki równomiernie przyrumieniły.
Gotową granolę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Następnie przełożyć
do słoików, zamknąć szczelnie i zużyć do pysznego śniadania lub deseru w ciągu
2 tygodni.
Domowa granola górą! Żadna kupna jej nie zastąpi ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
No i właśnie na taką granolę czaję się uż od kilku dni... W końcu muszę zrobić :)!
OdpowiedzUsuń