Granola domowa

Domowa granola to idealny sposób na zdrowe śniadanie. Zamiast kupować gotowe mieszanki, sami możemy zrobić dowolną mieszankę z płatków prażoną w piekarniku z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni i wiórków kokosowych, żurawiny, z brązowym cukrem i miodem. Granola z mlekiem, jogurtem i owocami to zdrowe, pełnowartościowe śniadanie dla tych co chcą żyć fit, zdrowo i pysznie. 




Granola domowa
  • 200 g płatków owsianych żytnich
  • 100 g płatków owsianych
  • 3 łyżki siemienia lnianego budwigowego
  • 50 g żurawiny (u mnie w soku z granatu)
  • 50 g rodzynek
  • 50 g nasion słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego


Piekarnik nagrzać do 180 st. Składniki suche i mokre wymieszać ze sobą. Wszystko wyłożyć na dużą blachę i wstawić do piekarnika na 25-30 minut. W trakcie zamieszać 2-3 razy żeby się składniki równomiernie przyrumieniły. Gotową granolę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Następnie przełożyć do słoików, zamknąć szczelnie i zużyć do pysznego śniadania lub deseru w ciągu 2 tygodni.   




2 komentarze:

  1. Domowa granola górą! Żadna kupna jej nie zastąpi ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. No i właśnie na taką granolę czaję się uż od kilku dni... W końcu muszę zrobić :)!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger