Czy widzieliście sympatycznych Włochów w reklamach firmy Malma? Jeśli tak to i wy możecie gotować tak jak oni wygrywając jeden z zestawów makaronów firmy Malma w poniższym konkursie.
Zapraszam serdecznie na zabawę z makaronem Malma. Pobawcie się we włoską kuchnie i wyślijcie mi
Przepis na danie, które przygotowalibyście by ugościć Włocha we włoskim stylu.
Najbardziej ciekawe, smaczne, może nieszablonowe, odważne propozycje zostaną nagrodzone 2 zestawami paczek makaronów Malma.
Odpowiedzi zostawiajcie pod wpisem w komentarzach. Można także przysłać zdjęcie dania na maila bernika@o2.pl.
Konkurs trwa trwa od 22 lipca do 2 sierpnia 2015 do godz. 23.59.
Każdy może przesłać nieograniczoną liczbę propozycji.
Będzie mi miło, jeśli przy okazji polubicie na Facebooku moją stronę, czyli Mój kulinarny pamiętnik;
Zapraszam bo warto. Powodzenia!!!
Regulamin:
organizatorem konkursu jest blog Bernika-mój kulinarny pamiętnik;
zwycięscy zostaną ogłoszeni 3 sierpnia 2015 (z powodu pobytu wtedy na urlopie poza granicami Polski może nastąpić nieznaczne opóźnienie w ogłoszeniu wyników);
nagrodą w konkursie są 2 jednakowe zestawy 12 opakowań makaronu Malma;
zadaniem w konkursie jest napisanie w komentarzach pod postem przepisu na makaron Malma w daniu w stylu włoskim;
każdy uczestnik konkursu musi podać nick lub imię pod przepisem lub dane kontaktowe;
jedna osoba może zamieścić dowolną liczbę przepisów;
konkursie może wziąć udział każdy kto wykona zadanie konkursowe. Można dodawać przepisy nowe a także napisane i prezentowane wcześniej jeśli są zgodne z tematem konkursu.;
mile widziane są zdjęcia ilustrujące przepis przysłane na adres bernika@o2.pl albo przez wiadomość prywatną w profilu bloga na FB; zdjęcia nie muszą być wykonane specjalnie na potrzeby konkursu, nie jest wymagana żadna karteczka z napisem na zdjęciu, nie musi być umieszczone opakowanie z logo na zdjęciu;
jedna osoba może wygrać jedną nagrodę;
laureaci zobowiązani są podać dane potrzebne do wysyłki w ciągu 7 dni kalendarzowych od dnia, w którym zostaną podane wyniki - po tym czasie nagroda zostanie przyznana innej osobie;
po wybraniu zwycięzców i otrzymaniu od nich danych teleadresowych agencja Synertime obsługująca markę wyśle paczki w ciągu 14 dni roboczych. Wysyłka tylko w granicach RP;
Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację niniejszego regulaminu.
Pływające w sosie kurkowym nadziewane muszle kabanosami i cebula
składniki
1 opakowanie kabanosów 2 cebule czerwone olej rzepakowy masło klarowane sól pieprz do smaku makaron duże muszle sos kurkowy 200g świeżych kurek masło klarowne 200ml śmietana 36% sol pieprz biały do smakuWykonanie Do gotującej wody wrzucamy makaron muszle, gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju, dodajemy łyżkę masła klarownego następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebule czerwoną,delikatnie szklimy. Kabanosy kroimy na kawałki 1-1.5 cm następnie dodajemy do cebuli przez chwilę smażymy razem. Doprawiamy do smaku. Gorące muszle nadziewany farszem z kabanosów i cebuli. Sos kurkowy Kurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy. Na patelnię wkładamy sklarowane masło, rozgrzewamy wkładamy kurki smażymy kilka minut pod koniec dodajemy śmietanę,redukujemy doprawiamy do smaku sola i pierzem Na talerzu wkładamy kurki z sosem na którym układamy nadziewane muszle.
Makaron szpinakowy pappardelle z pulpetami drobiowymi w sosie grzybowym. Składniki pulpety drobiowe
· 500g mięsa mielonego z indyka · 1 łyżeczka musztardy · Natka pietruszki · jajko · Sól do smaku Pieprz do smaku
Sos grzybowy
· 2 cebulki szalotki · 5 dag suszonych grzybów prawdziwków · ½ kostki bulionu grzybowego · Sól do smaku · Pieprz do smaku · Ziele angielskie · Liście laurowe olej rzepakowy
· 40g sera parmezan · 500g makaronu ze szpinakiem pappardelle · Rukola. · Oliwa z oliwek Wykonanie .Do miski wkładamy mięso mielone, ,świeżą posiekaną natkę pietruszki, łyżkę musztardy, jajko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Robimy nie duże kulki.Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej następnie kładziemy pulpety i obsmażamy z każdej strony.Przesmażone pulpety wykładamy na talerz. Na oleju na którym smażyliśmy pulpety szklimy pokrojoną szalotkę. Grzyby drobno kroimy następnie moczymy około 30 minut osączamy dodajemy do szalotki chwilę smażymy, następnie dodajemy szklankę wody, ziele angielskie, listek laurowy, bulion grzybowy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Do sosu wkładamy pulpety gotujemy około 50minut Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu al dente Odcedzamy makaron, ponownie przekładamy do garnka, doprawiamy odrobiną oliwy z oliwek.Do makaronu dodajemy około 40 g startego sera, mieszamy. Porcje makaronu wykładamy na talerze, na jedną porcję makaronu nakładamy około 1-2 pulpetów. Całość polewamy sosem i przystrajamy rukolą i bazylią.
ekspresowy makaron z łososiem składniki: makaron świderki łosoś wędzony - ilość wg uznania ok 10 dag na dwie porcje (może być też makrela) koperek świeży kolorowy pieprz mascarpone lub (w lżejszej i tańszej wersji) serek śmietankowy olej Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy kawałki łososia, chwilkę podsmażamy, Dodajemy kolorowy pieprz, nie solimy, łosoś jest na tyle słony, że lepiej dosolić potem. Następnie dodajemy mascarpone lub serek śmietankowy i chwilę dusimy, raczej do podgrzania składników. Mieszamy z ugotowanym makaronem, posypujemy koperkiem, na koniec można polać odrobiną oliwy. Smacznego! Ewa
Conchiglioni nadziewane ricottą, szpinakiem i pomidorami :)
Składniki na nadzienie: - 300 g świeżego szpinaku - 250 g sera ricotty - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 5 pomidorów suszonych - sól, pieprz, czosnek Składniki na sos pomidorowy: - 6 średnich pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka miodu - sól pieprz Dodatkowo makaron Conchiglioni (duże muszle) 20 sztuk i troszkę parmezanu. Składniki na 3 porcje. Najpierw gotujemy makaron w osolonej wodzie do miękkości, hartujemy w zimnej wodzie i odsączamy. Teraz robimy nadzienie. W garnku topimy masło i wrzucamy czosnek drobno pokrojony a następnie umyty szpinak. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość to dorzucamy pomidory suszone pokrojone w kostkę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem i chwilę dusimy. Gotowy szpinak odsączamy z nadmiaru wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu mieszamy z ricottą i jeżeli jest potrzeba doprawiamy. Następnie robimy sos pomidorowy. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Gdy pomidory nam zmiękną przyprawiamy je solą, pieprzem i miodem. Gdy wszystko mamy gotowe to naczynie żaroodporne wykładamy sosem pomidorowym. Na sosie układamy muszle które wcześniej nadziewamy nadzieniem szpinakowym. Po wierzchu posypujemy lekko startym parmezanem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Smacznego :)
Składniki: 60 ml oliwy z oliwek 1 duża cebula 4 żabki czosnku 400 g pomidorów z puszki krojonych 12 świeżych liści bazylii 90 ml śmietany tortowej 36% 60 g sera gruyere 60 g sera ementalera sól i pieprz, świeżo zmielony 500 g makaronu spaghetii 60 g parmezanu
Gotujemy makaron al dente. Rozgrzewamy oliwę w dużej patelni, wkładamy posiekaną drobno cebulę i czosnek, smażymy około 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodajemy pomidory i posiekane listki bazylii, mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut, tak by sos lekko zgęstniał. Dodajemy śmietanę, starte sery i mieszamy, aż sery się roztopią i otrzymamy gładką konsystencję. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy świeżo startym parmezanem i dekorujemy listkami bazylii. Smacznego:) Monika
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na dużej głębokiej patelni - najlepiej typu wok podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebule. Łososia kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię, smażymy chwilę aż mięso zmieni kolor na blado różowy, następnie wlewamy wino i podgrzewamy aż wino odparuje. Dodajemy passatę, zmniejszamy ogień pod patelnią i gotujemy całość około 15 minut. Następnie dodajemy śmietanę, przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy. Do tak przygotowanego sosu dodajemy ugotowany makaron i wszystko dokładnie łączymy. Na koniec można dodać jeszcze odrobinę pieprzu cayenne aby potrawa była bardziej wyrazista w smaku. Całość posypujemy koperkiem i świeżo startym parmezanem. Smacznego ;) Monika
Olej podgrzac na patelnii, wrzucic posiekany czosnek i podsmazyc przez kilka sekund. Dodac posiekane pomidory i ocet balsamiczny i gotowac ok 15-20 minut az sos zgestnieje. W miedzyczasie wieprzowine rozbic na plastry grubosci ok 1cm. W misce wymieszac make z sola i pieprzem, do drugiej rozbic jajko a do trzeciej wsypiac bulke tarta. Kazdy plaster wieprzowiny moczyc osobno w mace, jajku i na koniec w bulce tartej, nastepnie smazyc na osobnej patelni ok 3 minuty z kazdej strony. Po usmazeniu przechowywac w cieplym miejscu az do momentu kiedy makaron i sos beda gotowe. Makaron ugotowac wedlug przepisu na opakowaniu. Nastepnie wymieszac z sosem i posiekana bazylia. Rozlozyc makaron na talerze. Usmazona wieprzowine polozyc na wierzch i zjesc poki gorace :)
ak goraco, ze nic sie nie chce robic, a co dopiero pichcic obiadki… Z wieka pomoca przychodza wloskie pysznosci. Zapraszam na szybka, makaronowa salatke na zimno. Do ugotowanego i ostudzonego makaronu dodajemy to co mamy pod reka. Ja dodalam sloiczek warzyw w oleju “Condiriso” Saclà, oliwki i malutkie cebulki rowniez “Saclà”, poledwiczke bresaola, pokrojana w cieniutkie paseczki, wedzony ser zolty i duza garsc rukoli. Lekko i zdrowo! Makaronowa salatka z bresaola na upaly Skladniki na 4 osoby: 400 g makaronu 2 sloiczki warzyw w oleju Condiriso Saclà, nie wazne ze do ryzu,z makaronem tez pyszne)) Pare oliwek i cebulek Saclà 100 g wedzonego sera zoltego 150 g poledwiczki bresaola Duza garsc rukoli Sol
Gotujemy makaron al dente, hartujemy w zimnej wodzie. Dodajemy po kolei wszystkie skladniki salatki: warzywa odsaczone z oleju, oliwki I cebulki, ser pokroiony w kosteczke, bresaole w paseczki i posiekana rukole. Wszystko dobrze mieszamy i solimy do smaku. Wstawiamy na pare godzin do lodowki, najlepiej na cala noc, aby smaki sie przegryzly. Podajemy prosto z lodowki, mozna dodac lyzke majonezu, ale wtedy nie bedzie juz tak dietetycznie. Smacznego. kasia ( mia cucina sofieta)
Lato w pelni, tak pieknie i kolorowo, że nie mogłam się oprzeć cudownie żółtym kwiatom cukinii. Kupiłam je wraz z młodziutką cukinią z myślą o przygotowaniu przepysznego sosu do makaronu.
Do tego wybrałam “dość mięsisty” makaron strozzapreti, dosłownie duszenie/dlawienie się księdza. … w necie wyczytałam, że etymologia tej nazwy jest nie znana. Istnieje kilka legend związanych z jej pochodzeniem. Otórz jedna z nich głosi, że kobiety z rejonu Romania( skąd wywodzi się ten makaron) przygotowywały go specjalnie dla miejscowych księży, a ich mężowie żywili szczerą nadzieję, ze owi księża zadławią się posiłkiem…, inna interpretacja sugeruje, że księża aż do zadławienia napychali się tym makaronem… , mniej sympatyczną jest legenda porównująca strozzapreti do rzemiania służącego do wiązania butów, którym “likwidowano” księży w czasach antyklerykalizmu…
Zostawmy możne księży w spokoju i zabierzmy się do przygotowania pysznego lekkiego i bardzo smacznego makaronu:
Makaron strozzapreti z kwiatami cukinii i szpekiem
Składniki na 4 osoby: 250 g makaronu strozzapretii 1/4 cebuli 3 małe cukinie pokrojone na julienne( cieniutkie paseczki) 12 kwiatów cukinii 80 g pokrojonego w paseczki szpeku 2 łyżki oliwy Sól, pieprz, do smaku Parmezan
Zgrać czas ugotowania makaronu al dente z przygotowaniem warzyw. Umyć i osuszyć kwiaty cukinii, odciąć tzw “dupkę”, pokroić na cienkie plasterki. Na oliwie zaszklić cebulę dodać cukinie pokrojone na julienne i szpek, dusić ok 5 min( cieniutka cukinia dusi się bardzo szybko), dodać pokrojone w paseczki kwiaty cukinii i gotować jeszcze chwilę( ok 2/3 min).
Ugotowany al dente makaron wymieszać z warzywami i posypać parmezanem.
Bób i makaron? super pomysl. Powiem szczerze, że nie przepadam za ugotowanym i podanym z masełkiem bobem, dla mnie jest troszkę za gorzki.., ale w towarzystwie fasolki szparagowej, cukinii, wędzonego boczku i parmezanu zyskuje nowe oblicze i wyrazisty charakter. Wybrałam makaron orecchiette, ale można wybrać jakikolwiek.
Makaron orecchiette z warzywami Składniki na 4 osoby: 300 g makaronu orecchiette 200 g fasolki szparagowej 200 g obranego bobu 1 cukinia 100 g wędzonego boczku Parmezan pokrojony w płatki
Przygotowując to danie trzeba zwrócić uwagę aby zgrać czas ugotowania warzyw i samego makaronu. Warzywa gotujemy ok. 10 min, muszą być twardawe, makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (mój 15-20 min). Przygotowujemy warzywa, myjemy, cukinię kroimy w małą kostkę, fasolkę szparagową w kawałki długości ok 2 cm. Gdy wrzucamy makaron do osolonej wody, do osobnego garnka wrzucamy również warzywa (do wody dodałam trochę jarzynki). Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju. Odcedzamy makaron, warzywa i delikatnie mieszamy, dodajemy boczek, a na talerzu posypujemy płatkami parmezanu. Smacznego. kasia( mia cucina sofieta)
Włochy kojarzą nam się niewątpliwie z makaronem, pizzą, oliwkami, kuchnią kolorową od warzyw, a także z dojrzewającą szynką i... serami. Ja ugościłabym Włocha moja wariacją zapiekanki makaronowej. Przepis można zaliczyć do kuchni fusion. Chciałabym aby w daniu pojawił się włoski akcent (makaron), jednakże postawiłabym na polskie akcenty... Po pierwsze i tak nie dorównam rodowitemu Włochowi w przygotowywaniu prawdziwie włoskiej pasty, po drugie prawdziwie włoskie smaki goszczony przeze mnie Włoch na pewno dobrze zna, czas poznać polską kuchnię.Dlatego w daniu wykorzystam odrobinę wędzonego boczku (nada daniu nieco "chłopski", wiejski charakter), regionalny ser, kolorowe polskie warzywa oraz zioła, bez których zarówno włoska jak i polska kuchnia nie może się obejść. Aha zapomniałam o jeszcze jednym włoskim akcencie w moim daniu - które zostanie zwieńczone posiekanymi orzechami WŁOSKIMI (a jakże!!!) :-)
Moją propozycją jest zapiekanka makaronowa z bryndzą i boczkiem
Potrzebujemy ulubiony makaron (u mnie farfalle lub penne, pół opakowania) bryndza (najlepsza "w kostce", OSM Sanok) mała śmietanka 30% wędzony boczek pół papryki czerwonej, pokrojonej w kosteczkę mały brokuł, zblanszowany, podzielony na różyczki natka pietruszki lub czosnek niedźwiedzi ulubione przyprawy, sól, pieprz garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
Makaron gotujemy na pół-twardo, odcedzamy. śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy pokruszoną bryndzę, mieszamy, aż się rozpuści tworząc sos, doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Boczek kroimy, podsmażamy na patelni do zrumienienia. Do makaronu dodajemy boczek, różyczki brokuła, paprykę, zalewamy sosem śmietanowym. Zapiekamy w piekarniku. Podajemy z posiekaną natką pietruszki lub czosnkiem niedzwiedzim i orzechami włoskimi.
pozdrawiam h_anka
h_anka(at)wp.pl
PS proszę wybaczyć brak dokładnych proporcji, ale gdy przygotowuję tak spontaniczne dania jak to, nigdy nie odmierzam proporcji, zawsze robię na tzw. oko. Zresztą, czy ktoś sobie wyobraża prawdziwego, pełnego energii Włocha, który w kuchni precyzyjnie odmierza składniki? ;-)
Makaron linguine, świeży miecznik, warzywne ragu i słodka mandarynka, to idealne danie na letnia kolacje. Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynką
Składniki na 2 osoby( duże porcje):
180 gr makaronu ( u mnie linguine) 150-200 g świeżego miecznika 1 marchewka 1 łodyga selera 2 ząbek czosnku ½ małej cebuli 3 mandarynki + otarta skórka z jednej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka natki pietruszki sòl i pieprz do smaku
Wykonanie : Filet z miecznika kroimy w kostkę. Cebulę i marchewkę obieramy. Warzywa myjemy i kroimy w małą kostkę. Mandarynki obieramy i filetujemy; ostrym nożem odcinamy białą zewnetrzną skórkę. Z madnarynek wycinamy same cząstki, bez białych błon. Odkładamy na talerzyk. Ścieramy skórkę z jednej mandarynki. Do gotujacej, osolonej wody wrzucamy makaron. Gdy makaron się gotuje ( ok 8/9 minut) przygotowujemy warzywne ragu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, a gdy ten się lekko zarumieni dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Dodajemy pozostałe warzywa, krótko podsmażamy ( 3-4 minuty). Dodajemy pokrojony filet rybny i skórkę z mandarynki. Solimy do smaku. Całość smażymy około 5 minut delikatnie mieszając. Z garnka, w którym gotuje się makaron, odlewamy ok 1/3 szklanki wody, przyda się do sosu, gdyby okazał się za suchy. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię z ragu. Delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Jeśli wydaje się wam za „suchy”, można dodać 2 łyżki wody, aby stał się bardziej kremowy. Dodajemy cząstki mandarynek, mieszamy. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy natką pietruszki i pieprzem. W tej wersji część mandarynek wymieszałam z makaronem na pateli, a resztę dodałam już na talerzu. Mandarynki dodane wczesniej tracą swoją „świeżość” i stają się troszkę gorzkawe.
Składniki: - 150g makaronu fettuccine - 2 łyżki masła - 1 por - 4 pomidory - 1/2 kg bobu - 1 łyżeczka miodu - sól morska - pieprz kolorowy Porcja dla 2 osób. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pora pokrojonego w półplasterki. Gdy por nam się lekko udusi dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory i wszystko razem mieszamy i dusimy. Do smaku dodajemy miód, sól i pieprz. W między czasie gotujemy bób. Na gotującą się wodę wrzucamy bób, solimy, dodajemy trochę cukru i gotujemy ok 10 min, żeby bób był lekko twardy. Następnie bób odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Potem obieramy bób i wrzucamy do naszych pomidorów i jeszcze chwilkę razem wszystko dusimy. W tym samy czasie co bób gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gdy pomidory z bobem są gotowe to wrzucamy do nich ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy i podajemy :) Smacznego :)
Zaprosić Włocha na danie z makaronem - to brzmi jak wyrok! :) żeby z tego jakoś wybrnąć spróbowałabym zrobić pewną polską wariację na temat... podałabym więc makaron Fusilli (czyli świderki) z pesto i z serem ale w wersji rodzimej :) Pesto robię z pietruszki. Duży pęczek natki pietruszki, zduszony ząbek czosnku, olej słonecznikowy (około 1/3 szklanki), garść pestek słonecznika i żółty ser (100g) wkładamy do blendera i miksujemy aż do połączenia; lekko doprawiamy. Ugotowany al dente makaron podajemy z pesto pietruszkowym i sałatką z cudownych pomidorów, które teraz są najcudowniejsze i pięknie pachną oraz serem korycińskim, który jest wspaniałym regionalnym produktem! A do picia kompot z jabłek :)
Wołowina w sosie paprykowo-śmietanowym z pikantnym makaronem
Składniki: - 130 g makaronu tagliolini z pomidorami i papryczką chili Deluxe - 150 g polędwicy wołowej - 50 g masła - 150 g śmietanki 18% - 2 małe papryki czerwone - sól, pieprz - listki natki pietruszki do dekoracji
Porcja na 2 osoby.
Najpierw przygotowujemy mięso i paprykę. Mięso kroimy na cienkie paski. Z papryki wycinamy gniazda nasienne i paprykę kroimy w paseczki.
W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy paseczki polędwicy wołowej. Wołowinę smażymy kilka minut, wyciągamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do tego samego garnka wrzucamy teraz paseczki papryki i dusimy kilka minut. Następnie paprykę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę i chwilę dusimy.
Sos paprykowy przekładamy do naczynia żaroodpornego gdzie jest wołowina i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni i pieczemy ok. 20 min.
W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy na talerz. Na makaron dajemy nasz sos.
Składniki: - 150 g makaronu - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 pomidory - 3 gałązki bazylii - 2 łyżki startego parmezanu - 3 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz
Porcja dla 2 osób.
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną bazylię oraz odsączonego z puszki tuńczyka (użyliśmy tuńczyka w kawałkach w sosie własnym).
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do naszego tuńczyka i dokładnie mieszamy. Po wierzchu możemy posypać jeszcze trochę startego parmezanu.
Uwielbiam makarony, więc pewnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPływające w sosie kurkowym nadziewane muszle kabanosami i cebula
OdpowiedzUsuńskładniki
1 opakowanie kabanosów
2 cebule czerwone
olej rzepakowy
masło klarowane
sól
pieprz do smaku
makaron duże muszle sos kurkowy 200g świeżych kurek
masło klarowne
200ml śmietana 36%
sol
pieprz biały do smakuWykonanie
Do gotującej wody wrzucamy makaron muszle, gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju, dodajemy łyżkę masła klarownego następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebule czerwoną,delikatnie szklimy. Kabanosy kroimy na kawałki 1-1.5 cm następnie
dodajemy do cebuli przez chwilę smażymy razem. Doprawiamy do smaku. Gorące muszle nadziewany farszem z kabanosów i cebuli.
Sos kurkowy
Kurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy. Na patelnię wkładamy sklarowane masło, rozgrzewamy wkładamy kurki smażymy kilka minut pod koniec dodajemy śmietanę,redukujemy doprawiamy do smaku sola i pierzem Na talerzu wkładamy kurki z sosem na którym układamy nadziewane muszle.
Makaron szpinakowy pappardelle z pulpetami drobiowymi w sosie grzybowym. Składniki
OdpowiedzUsuńpulpety drobiowe
· 500g mięsa mielonego z indyka
· 1 łyżeczka musztardy
· Natka pietruszki
· jajko
· Sól do smaku
Pieprz do smaku
Sos grzybowy
· 2 cebulki szalotki
· 5 dag suszonych grzybów prawdziwków
· ½ kostki bulionu grzybowego
· Sól do smaku
· Pieprz do smaku
· Ziele angielskie
· Liście laurowe
olej rzepakowy
· 40g sera parmezan
· 500g makaronu ze szpinakiem pappardelle
· Rukola.
· Oliwa z oliwek
Wykonanie
.Do miski wkładamy mięso mielone, ,świeżą posiekaną natkę pietruszki, łyżkę musztardy, jajko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Robimy nie duże kulki.Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej następnie kładziemy pulpety i obsmażamy z każdej strony.Przesmażone pulpety wykładamy na talerz.
Na oleju na którym smażyliśmy pulpety szklimy pokrojoną szalotkę.
Grzyby drobno kroimy następnie moczymy około 30 minut osączamy dodajemy do szalotki chwilę smażymy, następnie dodajemy szklankę wody, ziele angielskie, listek laurowy, bulion grzybowy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Do sosu wkładamy pulpety gotujemy około 50minut
Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu al dente
Odcedzamy makaron, ponownie przekładamy do garnka, doprawiamy odrobiną
oliwy z oliwek.Do makaronu dodajemy około 40 g startego sera, mieszamy.
Porcje makaronu wykładamy na talerze, na jedną porcję makaronu
nakładamy około 1-2 pulpetów. Całość polewamy sosem i przystrajamy rukolą i bazylią.
ekspresowy makaron z łososiem
OdpowiedzUsuńskładniki:
makaron świderki
łosoś wędzony - ilość wg uznania ok 10 dag na dwie porcje (może być też makrela)
koperek świeży
kolorowy pieprz
mascarpone lub (w lżejszej i tańszej wersji) serek śmietankowy
olej
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy kawałki łososia, chwilkę podsmażamy, Dodajemy kolorowy pieprz, nie solimy, łosoś jest na tyle słony, że lepiej dosolić potem. Następnie dodajemy mascarpone lub serek śmietankowy i chwilę dusimy, raczej do podgrzania składników. Mieszamy z ugotowanym makaronem, posypujemy koperkiem, na koniec można polać odrobiną oliwy.
Smacznego!
Ewa
Conchiglioni nadziewane ricottą, szpinakiem i pomidorami :)
OdpowiedzUsuńSkładniki na nadzienie:
- 300 g świeżego szpinaku
- 250 g sera ricotty
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 5 pomidorów suszonych
- sól, pieprz, czosnek
Składniki na sos pomidorowy:
- 6 średnich pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka miodu
- sól pieprz
Dodatkowo makaron Conchiglioni (duże muszle) 20 sztuk i troszkę parmezanu.
Składniki na 3 porcje.
Najpierw gotujemy makaron w osolonej wodzie do miękkości, hartujemy w zimnej wodzie i odsączamy.
Teraz robimy nadzienie. W garnku topimy masło i wrzucamy czosnek drobno pokrojony a następnie umyty szpinak. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość to dorzucamy pomidory suszone pokrojone w kostkę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem i chwilę dusimy. Gotowy szpinak odsączamy z nadmiaru wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu mieszamy z ricottą i jeżeli jest potrzeba doprawiamy.
Następnie robimy sos pomidorowy. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Gdy pomidory nam zmiękną przyprawiamy je solą, pieprzem i miodem.
Gdy wszystko mamy gotowe to naczynie żaroodporne wykładamy sosem pomidorowym. Na sosie układamy muszle które wcześniej nadziewamy nadzieniem szpinakowym. Po wierzchu posypujemy lekko startym parmezanem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut.
Smacznego :)
Spaghetti pomidorowo- serowe!
OdpowiedzUsuńSkładniki:
60 ml oliwy z oliwek
1 duża cebula
4 żabki czosnku
400 g pomidorów z puszki krojonych
12 świeżych liści bazylii
90 ml śmietany tortowej 36%
60 g sera gruyere
60 g sera ementalera
sól i pieprz, świeżo zmielony
500 g makaronu spaghetii
60 g parmezanu
Gotujemy makaron al dente. Rozgrzewamy oliwę w dużej patelni, wkładamy posiekaną drobno cebulę i czosnek, smażymy około 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodajemy pomidory i posiekane listki bazylii, mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut, tak by sos lekko zgęstniał. Dodajemy śmietanę, starte sery i mieszamy, aż sery się roztopią i otrzymamy gładką konsystencję. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy świeżo startym parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.
Smacznego:)
Monika
Fusilli z wędzonym łososiem!
OdpowiedzUsuńSkładniki:
paczka makaronu fusilli
3 cebule szalotki
200 g wędzonego łososia
1 szklanka białego wina półwytrawnego
500 ml passaty pomidorowej
1 szklanka śmietany 30%
sól, pieprz
pieprz cayenne
pęczek koperku
parmezan
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na dużej głębokiej patelni - najlepiej typu wok podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebule. Łososia kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię, smażymy chwilę aż mięso zmieni kolor na blado różowy, następnie wlewamy wino i podgrzewamy aż wino odparuje. Dodajemy passatę, zmniejszamy ogień pod patelnią i gotujemy całość około 15 minut. Następnie dodajemy śmietanę, przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy.
Do tak przygotowanego sosu dodajemy ugotowany makaron i wszystko dokładnie łączymy. Na koniec można dodać jeszcze odrobinę pieprzu cayenne aby potrawa była bardziej wyrazista w smaku. Całość posypujemy koperkiem i świeżo startym parmezanem.
Smacznego ;)
Monika
Spaghetti z wieprzowina po Mediolansku
OdpowiedzUsuńSkladniki:
paczka makaronu spaghetti
400g pomidorow z puszki (mozna zastapic swiezymi, posiekanymi)
1 lyzka oliwy z oliwek
1 zabek czosnku, drobno posiekany
2 lyzeczki octu balsamicznego
6-8 plastrow poledwicy wieprzowej
2 lyzki maki
1 jajko
100g swiezej bulki tartej
peczek swiezej bazylii
sol, pieprz
Olej podgrzac na patelnii, wrzucic posiekany czosnek i podsmazyc przez kilka sekund. Dodac posiekane pomidory i ocet balsamiczny i gotowac ok 15-20 minut az sos zgestnieje.
W miedzyczasie wieprzowine rozbic na plastry grubosci ok 1cm. W misce wymieszac make z sola i pieprzem, do drugiej rozbic jajko a do trzeciej wsypiac bulke tarta. Kazdy plaster wieprzowiny moczyc osobno w mace, jajku i na koniec w bulce tartej, nastepnie smazyc na osobnej patelni ok 3 minuty z kazdej strony. Po usmazeniu przechowywac w cieplym miejscu az do momentu kiedy makaron i sos beda gotowe.
Makaron ugotowac wedlug przepisu na opakowaniu. Nastepnie wymieszac z sosem i posiekana bazylia. Rozlozyc makaron na talerze. Usmazona wieprzowine polozyc na wierzch i zjesc poki gorace :)
Pozdrawiam
Gosia
ak goraco, ze nic sie nie chce robic, a co dopiero pichcic obiadki… Z wieka pomoca przychodza wloskie pysznosci. Zapraszam na szybka, makaronowa salatke na zimno.
OdpowiedzUsuńDo ugotowanego i ostudzonego makaronu dodajemy to co mamy pod reka. Ja dodalam sloiczek warzyw w oleju “Condiriso” Saclà, oliwki i malutkie cebulki rowniez “Saclà”, poledwiczke bresaola, pokrojana w cieniutkie paseczki, wedzony ser zolty i duza garsc rukoli. Lekko i zdrowo!
Makaronowa salatka z bresaola na upaly
Skladniki na 4 osoby:
400 g makaronu
2 sloiczki warzyw w oleju Condiriso Saclà, nie wazne ze do ryzu,z makaronem tez pyszne))
Pare oliwek i cebulek Saclà
100 g wedzonego sera zoltego
150 g poledwiczki bresaola
Duza garsc rukoli
Sol
Gotujemy makaron al dente, hartujemy w zimnej wodzie. Dodajemy po kolei wszystkie skladniki salatki: warzywa odsaczone z oleju, oliwki I cebulki, ser pokroiony w kosteczke, bresaole w paseczki i posiekana rukole. Wszystko dobrze mieszamy i solimy do smaku. Wstawiamy na pare godzin do lodowki, najlepiej na cala noc, aby smaki sie przegryzly. Podajemy prosto z lodowki, mozna dodac lyzke majonezu, ale wtedy nie bedzie juz tak dietetycznie.
Smacznego.
kasia ( mia cucina sofieta)
Lato w pelni, tak pieknie i kolorowo, że nie mogłam się oprzeć cudownie żółtym kwiatom cukinii. Kupiłam je wraz z młodziutką cukinią z myślą o przygotowaniu przepysznego sosu do makaronu.
OdpowiedzUsuńDo tego wybrałam “dość mięsisty” makaron strozzapreti, dosłownie duszenie/dlawienie się księdza. … w necie wyczytałam, że etymologia tej nazwy jest nie znana. Istnieje kilka legend związanych z jej pochodzeniem. Otórz jedna z nich głosi, że kobiety z rejonu Romania( skąd wywodzi się ten makaron) przygotowywały go specjalnie dla miejscowych księży, a ich mężowie żywili szczerą nadzieję, ze owi księża zadławią się posiłkiem…, inna interpretacja sugeruje, że księża aż do zadławienia napychali się tym makaronem… , mniej sympatyczną jest legenda porównująca strozzapreti do rzemiania służącego do wiązania butów, którym “likwidowano” księży w czasach antyklerykalizmu…
Zostawmy możne księży w spokoju i zabierzmy się do przygotowania pysznego lekkiego i bardzo smacznego makaronu:
Makaron strozzapreti z kwiatami cukinii i szpekiem
Składniki na 4 osoby:
250 g makaronu strozzapretii
1/4 cebuli
3 małe cukinie pokrojone na julienne( cieniutkie paseczki)
12 kwiatów cukinii
80 g pokrojonego w paseczki szpeku
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz, do smaku
Parmezan
Zgrać czas ugotowania makaronu al dente z przygotowaniem warzyw.
Umyć i osuszyć kwiaty cukinii, odciąć tzw “dupkę”, pokroić na cienkie plasterki. Na oliwie zaszklić cebulę dodać cukinie pokrojone na julienne i szpek, dusić ok 5 min( cieniutka cukinia dusi się bardzo szybko), dodać pokrojone w paseczki kwiaty cukinii i gotować jeszcze chwilę( ok 2/3 min).
Ugotowany al dente makaron wymieszać z warzywami i posypać parmezanem.
smacznego
kasia ( mia cucina sofieta)
Bób i makaron? super pomysl. Powiem szczerze, że nie przepadam za ugotowanym i podanym z masełkiem bobem, dla mnie jest troszkę za gorzki.., ale w towarzystwie fasolki szparagowej, cukinii, wędzonego boczku i parmezanu zyskuje nowe oblicze i wyrazisty charakter. Wybrałam makaron orecchiette, ale można wybrać jakikolwiek.
OdpowiedzUsuńMakaron orecchiette z warzywami
Składniki na 4 osoby:
300 g makaronu orecchiette
200 g fasolki szparagowej
200 g obranego bobu
1 cukinia
100 g wędzonego boczku
Parmezan pokrojony w płatki
Przygotowując to danie trzeba zwrócić uwagę aby zgrać czas ugotowania warzyw i samego makaronu. Warzywa gotujemy ok. 10 min, muszą być twardawe, makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (mój 15-20 min).
Przygotowujemy warzywa, myjemy, cukinię kroimy w małą kostkę, fasolkę szparagową w kawałki długości ok 2 cm. Gdy wrzucamy makaron do osolonej wody, do osobnego garnka wrzucamy również warzywa (do wody dodałam trochę jarzynki). Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju. Odcedzamy makaron, warzywa i delikatnie mieszamy, dodajemy boczek, a na talerzu posypujemy płatkami parmezanu.
Smacznego.
kasia( mia cucina sofieta)
aa i ja chętnie zgłaszam się do konkursu :-)
OdpowiedzUsuńWłochy kojarzą nam się niewątpliwie z makaronem, pizzą, oliwkami, kuchnią kolorową od warzyw, a także z dojrzewającą szynką i... serami. Ja ugościłabym Włocha moja wariacją zapiekanki makaronowej. Przepis można zaliczyć do kuchni fusion. Chciałabym aby w daniu pojawił się włoski akcent (makaron), jednakże postawiłabym na polskie akcenty... Po pierwsze i tak nie dorównam rodowitemu Włochowi w przygotowywaniu prawdziwie włoskiej pasty, po drugie prawdziwie włoskie smaki goszczony przeze mnie Włoch na pewno dobrze zna, czas poznać polską kuchnię.Dlatego w daniu wykorzystam odrobinę wędzonego boczku (nada daniu nieco "chłopski", wiejski charakter), regionalny ser, kolorowe polskie warzywa oraz zioła, bez których zarówno włoska jak i polska kuchnia nie może się obejść. Aha zapomniałam o jeszcze jednym włoskim akcencie w moim daniu - które zostanie zwieńczone posiekanymi orzechami WŁOSKIMI (a jakże!!!) :-)
Moją propozycją jest zapiekanka makaronowa z bryndzą i boczkiem
Potrzebujemy
ulubiony makaron (u mnie farfalle lub penne, pół opakowania)
bryndza (najlepsza "w kostce", OSM Sanok)
mała śmietanka 30%
wędzony boczek
pół papryki czerwonej, pokrojonej w kosteczkę
mały brokuł, zblanszowany, podzielony na różyczki
natka pietruszki lub czosnek niedźwiedzi
ulubione przyprawy, sól, pieprz
garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
Makaron gotujemy na pół-twardo, odcedzamy. śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy pokruszoną bryndzę, mieszamy, aż się rozpuści tworząc sos, doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Boczek kroimy, podsmażamy na patelni do zrumienienia.
Do makaronu dodajemy boczek, różyczki brokuła, paprykę, zalewamy sosem śmietanowym. Zapiekamy w piekarniku. Podajemy z posiekaną natką pietruszki lub czosnkiem niedzwiedzim i orzechami włoskimi.
pozdrawiam
h_anka
h_anka(at)wp.pl
PS proszę wybaczyć brak dokładnych proporcji, ale gdy przygotowuję tak spontaniczne dania jak to, nigdy nie odmierzam proporcji, zawsze robię na tzw. oko. Zresztą, czy ktoś sobie wyobraża prawdziwego, pełnego energii Włocha, który w kuchni precyzyjnie odmierza składniki? ;-)
Makaron linguine, świeży miecznik, warzywne ragu i słodka mandarynka, to idealne danie na letnia kolacje.
OdpowiedzUsuńMakaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynką
Składniki na 2 osoby( duże porcje):
180 gr makaronu ( u mnie linguine)
150-200 g świeżego miecznika
1 marchewka
1 łodyga selera
2 ząbek czosnku
½ małej cebuli
3 mandarynki + otarta skórka z jednej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka natki pietruszki
sòl i pieprz do smaku
Wykonanie :
Filet z miecznika kroimy w kostkę. Cebulę i marchewkę obieramy. Warzywa myjemy i kroimy w małą kostkę.
Mandarynki obieramy i filetujemy; ostrym nożem odcinamy białą zewnetrzną skórkę. Z madnarynek wycinamy same cząstki, bez białych błon. Odkładamy na talerzyk. Ścieramy skórkę z jednej mandarynki.
Do gotujacej, osolonej wody wrzucamy makaron. Gdy makaron się gotuje ( ok 8/9 minut) przygotowujemy warzywne ragu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, a gdy ten się lekko zarumieni dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Dodajemy pozostałe warzywa, krótko podsmażamy ( 3-4 minuty).
Dodajemy pokrojony filet rybny i skórkę z mandarynki. Solimy do smaku. Całość smażymy około 5 minut delikatnie mieszając.
Z garnka, w którym gotuje się makaron, odlewamy ok 1/3 szklanki wody, przyda się do sosu, gdyby okazał się za suchy.
Odcedzony makaron przekładamy na patelnię z ragu. Delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Jeśli wydaje się wam za „suchy”, można dodać 2 łyżki wody, aby stał się bardziej kremowy. Dodajemy cząstki mandarynek, mieszamy. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy natką pietruszki i pieprzem. W tej wersji część mandarynek wymieszałam z makaronem na pateli, a resztę dodałam już na talerzu. Mandarynki dodane wczesniej tracą swoją „świeżość” i stają się troszkę gorzkawe.
Makaron w pomidorach z bobem :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 150g makaronu fettuccine
- 2 łyżki masła
- 1 por
- 4 pomidory
- 1/2 kg bobu
- 1 łyżeczka miodu
- sól morska
- pieprz kolorowy
Porcja dla 2 osób.
W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pora pokrojonego w półplasterki. Gdy por nam się lekko udusi dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory i wszystko razem mieszamy i dusimy. Do smaku dodajemy miód, sól i pieprz.
W między czasie gotujemy bób. Na gotującą się wodę wrzucamy bób, solimy, dodajemy trochę cukru i gotujemy ok 10 min, żeby bób był lekko twardy. Następnie bób odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Potem obieramy bób i wrzucamy do naszych pomidorów i jeszcze chwilkę razem wszystko dusimy.
W tym samy czasie co bób gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gdy pomidory z bobem są gotowe to wrzucamy do nich ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy i podajemy :)
Smacznego :)
Zaprosić Włocha na danie z makaronem - to brzmi jak wyrok! :) żeby z tego jakoś wybrnąć spróbowałabym zrobić pewną polską wariację na temat... podałabym więc makaron Fusilli (czyli świderki) z pesto i z serem ale w wersji rodzimej :) Pesto robię z pietruszki. Duży pęczek natki pietruszki, zduszony ząbek czosnku, olej słonecznikowy (około 1/3 szklanki), garść pestek słonecznika i żółty ser (100g) wkładamy do blendera i miksujemy aż do połączenia; lekko doprawiamy. Ugotowany al dente makaron podajemy z pesto pietruszkowym i sałatką z cudownych pomidorów, które teraz są najcudowniejsze i pięknie pachną oraz serem korycińskim, który jest wspaniałym regionalnym produktem! A do picia kompot z jabłek :)
OdpowiedzUsuńWołowina w sosie paprykowo-śmietanowym z pikantnym makaronem
OdpowiedzUsuńSkładniki: - 130 g makaronu tagliolini z pomidorami i papryczką chili Deluxe
- 150 g polędwicy wołowej
- 50 g masła
- 150 g śmietanki 18%
- 2 małe papryki czerwone
- sól, pieprz
- listki natki pietruszki do dekoracji
Porcja na 2 osoby.
Najpierw przygotowujemy mięso i paprykę. Mięso kroimy na cienkie paski. Z papryki wycinamy gniazda nasienne i paprykę kroimy w paseczki.
W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy paseczki polędwicy wołowej. Wołowinę smażymy kilka minut, wyciągamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do tego samego garnka wrzucamy teraz paseczki papryki i dusimy kilka minut. Następnie paprykę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę i chwilę dusimy.
Sos paprykowy przekładamy do naczynia żaroodpornego gdzie jest wołowina i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni i pieczemy ok. 20 min.
W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy na talerz. Na makaron dajemy nasz sos.
Smacznego :)
Spaghetti z tuńczykiem
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 150 g makaronu
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 3 gałązki bazylii
- 2 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Porcja dla 2 osób.
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną bazylię oraz odsączonego z puszki tuńczyka (użyliśmy tuńczyka w kawałkach w sosie własnym).
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do naszego tuńczyka i dokładnie mieszamy. Po wierzchu możemy posypać jeszcze trochę startego parmezanu.
Smacznego :)