Krem z zielonego groszku i mleczka kokosowego
Zielono mi :) Dzisiaj proponuje letni krem z zielonego groszku, lekko pikantny, z orientalną nutą. Pomysł podsunęła mi siostra i był to strzał w dziesiątkę. Nielubiany przeze mnie groszek w tej postaci jest pyszny. Polecam.
Krem z zielonego groszku i mleczka kokosowego
- paczka mrożonego groszku ok 340-400 g
- mała puszka mleczka kokosowego
- 500-750 ml bulionu warzywnego
- ok ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
- sól do smaku
- ½ - 1 łyżeczka kuminu (wg smaku)
- ½ -1 łyżeczka mielonego imbiru
- ½ - 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej jak ktoś lubi)
- kilka kropel tabasco (ewentualnie)
Bulion ugotować lub zagotować, jeśli mamy wcześniej przygotowany. Wsypać groszek i gotować ok 15 minut. Garnek zdjąć z ognia. Odłożyć do miseczki 3 łyżki ugotowanego groszku (do podania do zupy).
Resztę groszku z bulionem zmiksować. Wlać mleczko kokosowego, dodać przyprawy i wszystko ponownie dokładnie zmiksować na gładki krem.
Resztę groszku z bulionem zmiksować. Wlać mleczko kokosowego, dodać przyprawy i wszystko ponownie dokładnie zmiksować na gładki krem.
Fajna zupka, siostra miała świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń