Kurczak z pomidorkami koktajlowymi
Kurczak każdy wie jak wygląda i jak smakuje, ale co zrobić żeby smakował inaczej niż zwykle? Wystarczy dobrze go zamarynować i upiec np z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem. Zapraszam na moją propozycje.
Kurczak z pomidorkami koktajlowymi
- kurczak (u mnie ok 1,20 kg)
- 100 g pomidorków koktajlowych
- tymianek świeży lub suszony
- główka czosnku
- sól
- pieprz świeżo mielony
- 2 łyżki oleju rzepakowego z chilli i bazylią (lub zwykłego)
- 2 łyżki oleju rzepakowego z chilli i bazylią (lub zwykłego)
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz z kolendrą młotkowany
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka octu balsamicznego
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na porcje, wycinając
grzbiet. Zostawić tylko skrzydełka, pałki, podudzia i piersi. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z
solą, pieprzem, olejem, octem, papryką. Masą natrzeć kurczaka, przykryć folią
aluminiową i odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia włożyć porcje kurczaka do brytfanki lub na
blachę, mięso obłożyć pomidorkami koktajlowymi (niektóre przekroić na pół).
Główkę czosnku przekroić w poprzek i również włożyć pomiędzy kurczaka, posypać
gałązkami tymianku, skropić olejem. Wstawić na 1 godzinę i 10 minut do pieczenia na
grzałki góra dół. W trakcie podlewać sosem, który się wytworzy. Gotowe. Smacznego.
Pychotka :P
OdpowiedzUsuń