Leczo warzywne z cukinii z chorizo
Szybka potrawka warzywna z dodatkiem naszej ulubionej wędliny czyli chorizo, tym razem w postaci salami, które można kupić w jednej z popularnych sieci sklepów. Chorizo podsmażając wytapia się na paprykowy tłuszczyk, który świetnie sprawdzi się do smażenia warzyw i nada daniu lekko pikantny smak. Polecam.
Leczo warzywne z cukinii z chorizo
- 1 duża cukinia
- 3 papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 100 g salami chorizo
- 3 pomidory
- pieprz świeżo mielony
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- sól
- zioła prowansalskie wg smaku
- gałązka tymianku
Cebulę i czosnek drobno pokroić. Papryki i cukinię pokroić w dużą kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Salami pokroić na cienkie plasterki. Rozgrzać patelnię, włożyć plasterki chorizo, lekko wytopić, uzyskamy wtedy paprykowy tłuszcz do dalszego smażenia. Zdjąć z patelni, odłożyć na bok. Na tłuszcz dodać cebule i czosnek, zrumienić. Po chwili dołożyć cukinię, pomidory, papryki i przyprawy (pieprz, sól, papryki słodką i ostrą, zioła, tymianek itp.). Dusić pod przykryciem ok 10 minut, na koniec dołożyć nasze chorizo. Można podlać wodą, jeśli wyparowała, a warzywa są jeszcze twarde.
Uwielbiam leczo, muszę zrobić koniecznie!
OdpowiedzUsuńNiebo dla podniebienia :D Zapraszam Ciebie też do spróbowania mojej wersji :) http://leczo.net.pl/
OdpowiedzUsuń