Sałatka z bobu z marynowaną fetą
Sałatka z bobu i sera feta stanowi doskonałą przekąskę w czasie upałów. Połączenie sera feta i polskiego letniego bobu, sprawi ze będziemy czuć się jak na urlopie nad Adriatykiem. Do tej pory jadałam bob tylko naturalny ugotowany, na ciepło. Od dzisiaj sięgam po bób w sałatkach jako naturalną, letnią przekąskę.
A jak zamarynować fetę przepis znajdziecie tutaj.
Sałatka z bobu z marynowaną fetą
- 500 g bobu
- 2 łyżki jogurtu greckiego light
- 1/3 łyżeczki curry indyjskiego
- kilka kropel tabasco
- kilka kostek fety greckiej marynowanej
- biały pieprz
- mięta
Bób ugotować w posolonej i lekko posłodzonej wodzie (około 20 minut), a następnie przelać zimną wodą. Dokładnie odsączyć i obrać ze skórki. Wymieszać z jogurtem, curry, tabasco, pieprzem, dodać fetę i na koniec posiekaną mięte. Delikatnie wymieszać.
Pycha !
OdpowiedzUsuń