Szybka chinszczyzna z kurczakiem w panko

Szybka domowa chińszczyzna to nic trudnego. Wystarczy chiński makaron, trochę orientalnych sosów, przypraw i obiad w stylu azjatyckim gotowy w kilka minut. Do mięsa używam genialnej panierka panko, którą bez problemu można już kupić w sklepach z asortymentem egzotycznym lub w dużych hipermarketach. Dzięki niej mięso jest bardzo chrupiące. Polecam. 


Szybka chińszczyzna z kurczakiem w panko
  • 2 piersi z kurczaka
  • panierka panko
  • jajko
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • ząbek czosnku
  • papryka czerwona
  • 3 grzyby mun
  • kapusta pekińska
  • papryczka chilli
  • marchewka
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 5 łyżek oleju sezamowego
  • 1-2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • 500 ml bulionu wołowego lub drobiowego
  • 100 g makaronu chińskiego (sojowego) 
  • olej rzepakowy


Piersi lekko rozpłaszczyć pięścią (ale nie rozbijać) i na parę minut zamarynować w łyżce sosu sojowego jasnego. Następnie każdą pierś obtoczyć w jajku i panko. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć piersi na rumiano.  Pokroić na kawałki.
Bulion podgrzać, dodać do niego 2 łyżki oleju sezamowego,  1-2 łyżki sosu słodko-kwaśnego. Ewentualnie trochę posiekanej chilli.
Grzyby mun zamoczyć w wodzie na ok 10 minut, gdy zwiększą swoją objętość zagotować i pokroić na drobne paseczki. W tym czasie pokroić warzywa - dymkę w krążki, paprykę w paseczki, kapustę pekińską w paski, marchewkę pokroić w bardzo drobną zapałkę, chilli posiekać. W woku (jeśli nie to na dużej wysokiej patelni. ew. duży rondel) rozgrzać olej, włożyć drobno pokrojoną dymkę, marchewkę, paprykę, chilli, kapustę i grzyby mun.  Dodać sos  sojowy, wymieszać i smażyć ok 5 minut na dużym ogniu, potrząsając patelnią.
W międzyczasie przygotować makaron, czyli włożyć go do gorącego bulionu. Gdy zmięknie, wymieszać. Wlać całość na patelnię do warzyw. Wymieszać. Dodać jeszcze olej sezamowy tyle ile lubimy do smaku, ewentualnie sos słodko-kwaśny. Wymieszać. Podgrzać przez chwilę.

Porcje włożyć do misek lub talerzy, na wierzchu każdej porcji ułożyć paski kurczaka, posypać dymką.




1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger