Tatar z łososia z kaparami
To banalny w swej prostocie przepis na przygotowanie tatara z łososia. Dodatki jakie wybierzecie zależą od waszego gustu i smaku, ja wybrałam klasycznie, czyli kapary, korniszony i koperek. Zawsze wychodzi pysznie. Polecam.
Tatar z łososia z kaparami
- 150 g świeżego filetu łososia
- szczypiorek
- łyżka marynowanych kapar
- 1 łyżeczka musztardy
- ogórek konserwowy
- mała cebula
- oliwa z oliwek
- łyżeczka soku z cytryny (lub więcej do smaku)
- świeżo mielony pieprz
- koperek
- maca
Najpierw bardzo drobno pokroić łososia w kosteczkę. Pozostałe składniki ogórek, cebulę i kapary, część koperku również drobno posiekać. Wszystko włożyć do miski i mieszamy. Dodać świeżo mielony pieprz, sok z cytryny, musztardę i ciut oliwy z oliwek. Wymieszać całość i wstawić do lodówki na około 30 min. Następnie za pomocą dwóch łyżek uformować małe porcje tatara, które położyć na kawałki macy. Posypać koperkiem, na każdy położyć po kaparze.
bardzo fajna przystaweczka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tatar, ale z łososia jeszcze nie próbowałam... Najwyższy czas nadrobić! :)
OdpowiedzUsuń