Torcik charlotte z kremem owocowym
Lato, owoce, słońce.. i pyszny torcik na zimno Charlotte. Charlotte to rodzaj deseru, podawanego na zimno lub ciepło, który składa się z ciasta, chleba lub ciastek w środku z masą kremową, owocową. Deser w pierwotnej formie został wymyślony przez francuskiego szefa kuchni, Marie-Antoine Carême, obecnie przybiera różne formy np taką jaką poniżej ja przygotowałam. Zapraszam bo to pyszne ciasto.
Torcik charlotte z kremem owocowym
krem owocowy:
- 250 g serka mascarpone
- 180 g jogurtu greckiego light
- 150 ml kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g malin
- 100 g truskawek
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- opakowanie 200 g podłużnych biszkoptów (takich jak do tiramisu)
- owoce do dekoracji (maliny, czereśnie, truskawki, mięta lub melisa)
Boki tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć pionowo biszkoptami.
Śmietanę kremówkę ubić a na sztywno, dodać cukier puder, mascarpone oraz jogurt, wszystkie dokładnie wymieszać. Owoce umyć, truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Razem z malinami dodać do masy i wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wymieszać dokładnie, by się rozpuściła i nie było grudek, następnie dodać do masy i dokładnie wymieszać. Masę włożyć do formy pomiędzy biszkopty i wstawić do lodówki na 2-3 (a nawet więcej) godziny, aż krem stężeje.
Gotowy sernik wyjąć z lodówki i zdjąć ostrożnie obręcz. Wierzch udekorować owocami i listkami mięty lub melisy. Można także dla dodatkowego efektu obwiązać tort wstążeczką.
Wszystko to co lubię! :) Bomba kaloryczna, ale pewnie warto :D
OdpowiedzUsuńobłędny! robi wrażenie :-) taki piękny, że aż żal jeść - je się oczami!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
h_anka
Piękny ;)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda to z tymi biszkoptami :)
OdpowiedzUsuń