Chlebek bananowy orkiszowy z borówkami

Takie pytanko.. co robicie z mocno przejrzałymi bananami, których nikt już nie chce zjeść w domu? Mam nadzieję ze ich nie wyrzucanie, bo takie banany świetnie nadają się do upieczenia pysznego ciasta, czyli chlebka bananowego. To jedno z naszych ulubionych ciast, bo jest mega szybkie, mega proste i zawsze się udaje. Dzisiaj polecam wersje orkiszową z borówkami. Inne znajdziecie na blogu. 
Źródło


Chlebek bananowy orkiszowy z borówkami
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej orkiszowej typ 630 (albo użyć zwykłej pszennej mąki typ 550)
  • 3 mocno brązowe banany
  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych jagód lub borówek amerykańskich
  • 125 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki nasion dyni
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego



Piekarnik nagrzać do 180 st. Foremkę keksówke wyłożyć papierem do pieczenia. 
Banany rozgnieść na puree. Masło stopić, ostudzić. Pestki dyni lekko posiekać. W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Dodać puree z bananów, masło, jajka i wszystko zmiksować. Delikatnie wmieszać jagody lub borówki oraz nasiona. Trochę nasion odłożyć do posypania wierzchu ciasta. Całość włożyć do foremki, górę posypać odrobiną brązowego cukru i nasionami. Piec w piekarniku przez 50-60 minut lub do momentu aż wykałaczka wychodzi z niego czysta. Wyjąć i odstawić do ostudzenia. Niecierpliwi mogą odczekać 10 minut i zjeść jeszcze ciepłe.  


11 komentarzy:

  1. rewelacyjny chlebek, a zjedzony np. z dżemem domowym to pewnie bajka!

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda jeszcze lepiej niż moje chlebki dzięki dodatkom borówek

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie. Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. aż ślinka cieknie! poproszę mały kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja czasem specjalnie kupuję za dużo bananów, żeby do ciasta były ;)
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. banany tez u mnei zawsze są. to moje ulubiony owoc przez caly rok.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger