Chlebek bananowy orkiszowy z borówkami
Takie pytanko.. co robicie z mocno przejrzałymi bananami, których nikt już nie chce zjeść w domu? Mam nadzieję ze ich nie wyrzucanie, bo takie banany świetnie nadają się do upieczenia pysznego ciasta, czyli chlebka bananowego. To jedno z naszych ulubionych ciast, bo jest mega szybkie, mega proste i zawsze się udaje. Dzisiaj polecam wersje orkiszową z borówkami. Inne znajdziecie na blogu.
Źródło.
Źródło.
Chlebek bananowy orkiszowy z borówkami
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej orkiszowej typ 630 (albo użyć zwykłej pszennej mąki typ 550)
- 3 mocno brązowe banany
- 1 szklanka świeżych lub mrożonych jagód lub borówek amerykańskich
- 125 g masła
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki nasion dyni
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
Piekarnik nagrzać do 180 st. Foremkę keksówke wyłożyć papierem do pieczenia.
Banany rozgnieść na puree. Masło stopić, ostudzić. Pestki dyni lekko posiekać. W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Dodać puree z bananów, masło, jajka i wszystko zmiksować. Delikatnie wmieszać jagody lub borówki oraz nasiona. Trochę nasion odłożyć do posypania wierzchu ciasta. Całość włożyć do foremki, górę posypać odrobiną brązowego cukru i nasionami. Piec w piekarniku przez 50-60 minut lub do momentu aż wykałaczka wychodzi z niego czysta. Wyjąć i odstawić do ostudzenia. Niecierpliwi mogą odczekać 10 minut i zjeść jeszcze ciepłe.
Banany rozgnieść na puree. Masło stopić, ostudzić. Pestki dyni lekko posiekać. W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Dodać puree z bananów, masło, jajka i wszystko zmiksować. Delikatnie wmieszać jagody lub borówki oraz nasiona. Trochę nasion odłożyć do posypania wierzchu ciasta. Całość włożyć do foremki, górę posypać odrobiną brązowego cukru i nasionami. Piec w piekarniku przez 50-60 minut lub do momentu aż wykałaczka wychodzi z niego czysta. Wyjąć i odstawić do ostudzenia. Niecierpliwi mogą odczekać 10 minut i zjeść jeszcze ciepłe.
rewelacyjny chlebek, a zjedzony np. z dżemem domowym to pewnie bajka!
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
wygląda jeszcze lepiej niż moje chlebki dzięki dodatkom borówek
OdpowiedzUsuńdziękuje. warto bórówki dodać.
UsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuje. miło mi.
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńciesze się. pozdrawiam.
Usuńaż ślinka cieknie! poproszę mały kawałek! :)
OdpowiedzUsuńz chęcią ;) pozdrawiam.
UsuńJa czasem specjalnie kupuję za dużo bananów, żeby do ciasta były ;)
OdpowiedzUsuńPycha!
banany tez u mnei zawsze są. to moje ulubiony owoc przez caly rok.
Usuń