Curry z kurczaka z kiszonym ogórkiem
Curry to mój ulubiony gulasz na szybko. Z czym? A z tym co akurat jest w lodówce. Tym razem był w niej otwarty słoiczek domowych ogórków kiszonych i to właśnie z ogórkami powstał ten szybki obiad. Curry z mleczkiem kokosowym, papryką i ogórkami kiszonymi. I powiem wam, że było naprawdę smaczne.
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- sól
- pieprz młotkowany z kolendrą
- cebula
- papryka czerwona
- 2 ogórki kiszone
- cebulka dymka
- 300 ml wywaru drobiowego
- ok. 400 ml mleka kokosowego w puszce
- łyżeczka przyprawy indyjskie curry (lub więcej)
- chilli w płatkach w młynku do smaku (albo zwykłe mielone chilli)
- 200 g ryżu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- natka pietruszki albo kolendra
Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. W czasie, gdy będziemy przygotowywać curry ugotować na sypko ryż.
Cebule, cebulę dymkę i paprykę pokroić w kostkę. W szerokim garnku z grubym dnem albo np. w woku rozgrzać olej, dodać cebulę, podsmażyć. Dodać paprykę i kawałki kurczaka, posypać odrobiną soli i pieprzem młotkowanym z kolendrą. Razem wszystko smażyć ok 5 minut. Wlać bulion wymieszać. Otworzyć puszkę mleka kokosowego i wlać tyle ile lubicie, całą lub mniej. Doprawić indyjskim curry i chilli. Gotować razem 5 minut. Następnie dodać pokrojone ogórki, ponownie wszystko razem gotować przez 2 minuty. Doprawić do smaku. Podać na talerzu z ryżem, posypane posiekaną natką lub kolendrą.
Uwielbiam curry :)
OdpowiedzUsuń