Fasolka szparagowa z boczkiem na ostro
Fasolka, fasolka, mogę ją jeść latem na okrągło. Do znudzenia. Dzisiaj przedstawiam wam przepis na fasolkę na ostro w sosie pomidorowym, tylko zastanawiam się czemu do tej pory się on tutaj nie pojawiła, skoro tak bardzo go lubimy? Ale co tam, nie ważne że późno, ważne ze jest i że zdążycie jeszcze ją zrobić nim zniknie ze sklepów. Polecam.
- 300 g fasolki żółtej szparagowej
- 150 ml passaty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych
- 100 g boczku wędzonego
- ząbek czosnku
- cebula
- sól
- pieprz
- 1 papryczka chilli
- 1/2 łyżeczki oregano
- natka pietruszki
Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki, ugotować w
osolonej wodzie, przez ok 15 minut. Odcedzić.
Na patelni wytopić na skwarki kawałki boczku pokrojone w kostkę. Cebulę drobno pokroić w kostkę. Skwarki boczku wyjąć, odłożyć na bok, na tłuszcz z jego wytopienia włożyć cebulę i ją zeszklić. Następnie dodać fasolkę, passate pomidorową (lub przecier lub pomidory), dodać drobno pokrojoną papryczkę chili, oregano, sól, pieprz do smaku oraz ząbek czosnku. Wymieszać wszystko, podsmażyć przez chwilę. Na koniec włożyć skwarki z boczku, wymieszać. Wszystko o posypać posiekaną natką pietruszki.
Na patelni wytopić na skwarki kawałki boczku pokrojone w kostkę. Cebulę drobno pokroić w kostkę. Skwarki boczku wyjąć, odłożyć na bok, na tłuszcz z jego wytopienia włożyć cebulę i ją zeszklić. Następnie dodać fasolkę, passate pomidorową (lub przecier lub pomidory), dodać drobno pokrojoną papryczkę chili, oregano, sól, pieprz do smaku oraz ząbek czosnku. Wymieszać wszystko, podsmażyć przez chwilę. Na koniec włożyć skwarki z boczku, wymieszać. Wszystko o posypać posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz