Kurczak egzotyczny z grilla
Sezon grillowy trwa w najlepsze, upały wręcz zachęcają do spożywania posiłków na balkonach, tarasach czy nad wodą. Dlatego zapraszam dzisiaj na kurczaka z grilla w marynacie lekko egzotycznej z dodatkiem soku z ananasa. Smacznego.
- kurczak
- ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- kawałek imbiru ok 5 cm
- 2 łyżki białego octu winnego
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- szczypta kuminu
- łyżka sosu słodko-kwaśnego
- łyżeczka miodu
- 1/4 szklanki soku z ananasa (z puszki)
Kurczaka umyć, wytrzeć, podzielić na kawałki. Przygotować marynatę. W miseczce wymieszać lub zmiksować sos sojowy, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno starty imbir, sos słodko-kwaśny, ziele angielskie, kumin i miód i sok z ananasa.
Kawałki kurczaka włożyć do marynaty i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia rozpalić grilla, mięso włożyć na tackę lub bezpośrednio na ruszt grilla. Piec ok 40-45 minut, obracając w połowie pieczenia, w zależności od kawałka mięsa. W trakcie smarować marynatą, jaka nam pozostała w naczyniu po kurczaku. Podać z ulubioną sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz