Roladki z bakłażana z mięsem mielonym

To jedno z tych dań, do których z chęcią wracam latem. Ostatnio przygotowała je moja córa. Myślałam ze będzie dla niej za trudne, tymczasem uwinęła się z obiadem w godzinie. Danie wyszło jej tak samo dobre jak moje. Więc skoro potrafi taką zapiekankę zrobić 16-latka to i wy z łatwością przygotujecie zapiekane bakłażany  na obiad. 



Roladki z bakłażana z mięsem mielonym
  • 500 g indyczego mięsa mielonego
  • cebula drobno posiekana
  • szczypta tabasco lub papryki chili albo ostrej  
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 1-2 bakłażany
  • kilka łyżek oliwy
  • czosnek 2 ząbki przeciśnięte
  • papryka słodka i ostra
  • ser żółty
  • mozzarella
  • listki bazylii
  • oregano świeże
sos pomidorowy
  • słoiczek domowego sosu passaty albo 250 ml kupnej passaty/sosu pomidorowego
  • duże  świeże pomidory
  • oregano świeże posiekane
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • bazylia świeża kilka listków
  • pieprz
  • łyżeczka cukru



Wymieszać mięso, posiekaną cebulę, czosnek, paprykę ostrą lub tabasco. Dodać do smaku sól, pieprz, posiekane listki oregano.  
Bakłażana pociąć wzdłuż na plastry, każdy plaster posmarować oliwą i grillować na gorącej patelni, do uzyskania ładnych pasków. 
Z mięsa formować niewielkie wałeczki, położyć na każdym plastrze bakłażana, na to kawałek mozzarelli, listek bazylii i zawinąć plaster bakłażana w rulonik. 


Włożyć do naczynia, w którym będziemy zapiekać. 
Zrobić sos: Pomidory sparzyć i obrać ze skorki, drobno pokroić. Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać pomidory, poddusić chwile, dodać sos pomidorowy, czyli np passate, dodać zioła, pieprz i cukier. Przyprawy oczywiście dodajemy wg siebie do smaku. Wszystko razem dusić aż pomidory zmiękną i zagęszczą sos, można zmiksować na jednolitą całość.
Gdy wszystkie roladki są gotowe, zalać całość sosem pomidorowym, wierzch posypać startym serem i suszoną bazylią. 
Zapiekać ok. pół godziny, w temperaturze 200 stopni. 
Z dwóch bakłażanów wyszło mi 18 roladek. 


2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger