Roladki z bakłażana z mięsem mielonym
To jedno z tych dań, do których z chęcią wracam latem. Ostatnio przygotowała je moja córa. Myślałam ze będzie dla niej za trudne, tymczasem uwinęła się z obiadem w godzinie. Danie wyszło jej tak samo dobre jak moje. Więc skoro potrafi taką zapiekankę zrobić 16-latka to i wy z łatwością przygotujecie zapiekane bakłażany na obiad.
Roladki z bakłażana z mięsem mielonym
- 500 g indyczego mięsa mielonego
- cebula drobno posiekana
- szczypta tabasco lub papryki chili albo ostrej
- sól
- pieprz świeżo mielony
- 1-2 bakłażany
- kilka łyżek oliwy
- czosnek 2 ząbki przeciśnięte
- papryka słodka i ostra
- ser żółty
- mozzarella
- listki bazylii
- oregano świeże
- słoiczek domowego sosu passaty albo 250 ml kupnej passaty/sosu pomidorowego
- 2 duże świeże pomidory
- oregano świeże posiekane
- cebula
- ząbek czosnku
- bazylia świeża kilka listków
- pieprz
- łyżeczka cukru
Wymieszać mięso, posiekaną cebulę, czosnek, paprykę ostrą lub tabasco. Dodać do smaku sól, pieprz, posiekane listki oregano.
Bakłażana pociąć wzdłuż na plastry, każdy plaster posmarować oliwą i grillować na gorącej patelni, do uzyskania ładnych pasków.
Z mięsa formować niewielkie wałeczki, położyć na każdym plastrze bakłażana, na to kawałek mozzarelli, listek bazylii i zawinąć plaster bakłażana w rulonik.
Włożyć do naczynia, w którym będziemy zapiekać.
Zrobić sos: Pomidory sparzyć i obrać ze skorki, drobno pokroić. Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać pomidory, poddusić chwile, dodać sos pomidorowy, czyli np passate, dodać zioła, pieprz i cukier. Przyprawy oczywiście dodajemy wg siebie do smaku. Wszystko razem dusić aż pomidory zmiękną i zagęszczą sos, można zmiksować na jednolitą całość.
Gdy wszystkie roladki są gotowe, zalać całość sosem pomidorowym, wierzch posypać startym serem i suszoną bazylią.
Zrobić sos: Pomidory sparzyć i obrać ze skorki, drobno pokroić. Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać pomidory, poddusić chwile, dodać sos pomidorowy, czyli np passate, dodać zioła, pieprz i cukier. Przyprawy oczywiście dodajemy wg siebie do smaku. Wszystko razem dusić aż pomidory zmiękną i zagęszczą sos, można zmiksować na jednolitą całość.
Gdy wszystkie roladki są gotowe, zalać całość sosem pomidorowym, wierzch posypać startym serem i suszoną bazylią.
Zapiekać ok. pół godziny, w temperaturze 200 stopni.
Z dwóch bakłażanów wyszło mi 18 roladek.
Akurat bakłażan czeka w lodówce, więc skorzystam z przepisu! :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie:)))
OdpowiedzUsuń