Skrzydełka buffalo
Córa ma jeszcze wakacje, żeby więc za bardzo nie leniuchowała to od czasu do czasu przygotowuje nam obiady. Ostatnio zrobiła pyszne, chrupiące skrzydełka buffalo. Okazały się mega łatwe w przygotowaniu i mega klejące podczas jedzenia. Kolejny obiad i kolejny sukces. Skorzystała z przepisu od Kasi.
Skrzydełka buffalo
- 12 szt. skrzydełek
- 2 ząbki czosnku
- sól
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- 1 płaska łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka tabasco
- 2 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 duży pomidor
- 2-4 łyżki powideł śliwkowych
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1/2 ząbka czosnku
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego lub trochę soli do smaku
- szczypta pieprzu cayenne lub pikantnej papryki w proszku
Skrzydełka opłukać, osuszyć, przekroić na 3 części. Końcówki odrzucić, dwie pozostałe części pozostawić. Wymieszać z solą i przeciśniętym czosnkiem. Odstawić na noc.
Przygotować marynatę. W rondelku roztopić masło z przeciśniętym czosnkiem. Zagotować. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać, zagotować. Odstawić do przestudzenia. Następnie włożyć skrzydełka do rondelka z marynatą i dokładnie całość wymieszać.
Rozgrzać piekarnik na ok 150 st. z funkcją grilla. Skrzydełka ułożyć na ratce i wstawić na środkowy poziom do piekarnika. Poniżej ułożyć blaszkę na którą będzie kapał tłuszcz. Piec przez 15 minut aż się zrumienią, następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 15 minut. Skrzydełka mają być ładnie brązowe ale nie spalone. Skrzydełka podać z sosem najlepiej śliwkowym BBQ.
Sos BBQ:
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Do rondelka włożyć masło, drobno pokrojony czosnek i cebulę. Smażyć przez minutę na małym ogniu następnie dodać pokrojone pomidory, cukier, miód, sos sojowy, pieprz cayenne lub chilli w proszku oraz powidła. Gotować na większym ogniu przez około 10 minut aż sos stanie się gęsty. Gotowy zmiksować.
Sos BBQ:
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Do rondelka włożyć masło, drobno pokrojony czosnek i cebulę. Smażyć przez minutę na małym ogniu następnie dodać pokrojone pomidory, cukier, miód, sos sojowy, pieprz cayenne lub chilli w proszku oraz powidła. Gotować na większym ogniu przez około 10 minut aż sos stanie się gęsty. Gotowy zmiksować.
Mniam :-) wyglądają tak apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo. pozdrawiam.
Usuń