Sos sliwkowy a’la barbecue
Trwa sezon na śliwki. Lubicie wszelkie dania amerykańskie w tym sos BBQ? Jeśli tak to koniecznie musicie zrobić swoje domowy sos śliwkowy a'la bbq, idealny do wszelkich smażonych skrzydełek, udek czy mięs w stylu amerykańskim. Sos jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Zapraszam.
- 1 kg śliwek węgierek
- cukier ok 100 g
- duża cebula
- 2 pomidory
- sól do smaku ok 1 łyżeczki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm imbiru
- ¼ łyżeczki chilli mielonego
- łyżeczka wędzonej papryki czerwonej
- pieprz świeżo mielony
- ocet ok 2-3 łyżek
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- ewentualnie 2 łyżki sosu worcestershire
Śliwki wydrylować. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę drobno posiekać. Włożyć
śliwki do garnka z grubym dnem, wlać kilka łyżek wody, smażyć przez ok 5 minut.
Następnie dodać pomidory, dalej smażyć. W tym czasie cebulkę podsmażyć na łyżce
oliwy lub oleju. Ząbki czosnku i imbir drobno
posiekać, dodać do garnka razem z chilli, cebulą. Smażyć na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając
ok 30 minut, żeby się masa nie przypaliła. Można podlać wodą ok ¼ szklanki.
Mniam, prezentuje się wybornie :D
OdpowiedzUsuńciesze sie . pozdrawiam.
UsuńBardzo fajny przepis, ja korzystam z powideł śliwkowych i na ich bazie przygotowuję sos bbq, też pycha :p
OdpowiedzUsuńmiło mi. pozdrawiam.
UsuńNigdy nie jadłam takiego sosu :)
OdpowiedzUsuńfajnie smakuje do mięs a szczególnie grilla.
Usuń