Pstrąg łososiowy z masłem ziołowym
Do tej pory najczęściej kupowaną przeze mnie rybą był łosoś. Jednak ostatnio za namową sprzedawczyni - ponieważ sama lubię pstrągi, ale tradycyjne - postanowiłam kupić pstrąga łososiowego. Przygotowałam go tak jak łososia, czyli upieczonego na grillu, soczystego i aromatycznego z masłem ziołowym. Wyszedł pysznie i smakował jak prawdziwy łosoś. Taki pstrąg jest naprawdę dobry.
Pstrąg łososiowy z masłem ziołowym
- 3 kawałki filetu z pstrąga łososiowego (lub łososia)
- sól
- pieprz świeżo mielony
- ½ cytryny
- łyżka oleju
- 50 g masła (ok 3 łyżek)
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki posiekanych ziół np. koperek, natka pietruszki, tymianek
Masło utrzeć z czosnkiem i ziołami. Odstawić do lodówki, aby trochę stwardniało.
Porcje pstrąga łososiowego natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Można odstawić na 30 minut, a można grillować od razu.
Rozgrzać grilla. Ja użyłam grilla elektrycznego. Tacki do smażenia lub to na czym będziemy kłaść rybę posmarować olejem. Ułożyć na grillu kawałki ryby i smażyć 5 minut z każdej strony.
Na talerzu na każdej porcji ryby ułożyć kawałek masła.
Na talerzu na każdej porcji ryby ułożyć kawałek masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz