Zapiekanka z makaronem, brokułem i z sosem mięsnym

Jesień za progiem czas na treściwsze dania, nie tylko lekkie sałatki. To czas kiedy w naszym domu pojawia się dużo dań z mięsa mielonego. Szybkie i proste zapiekanki to najlepszy sposób na szybki obiad, szczególnie jeśli musimy go przygotować wieczorem na dzień następny. Dlatego na pierwszym zdjęciu jest zapiekanka zaraz po zapieczeniu takim lekkim, a na drugim kolor jest delikatnie zmieniony, bo była podgrzewana przed samym obiadem dnia następnego.    



Zapiekanka z makaronem, brokułem i z sosem mięsnym


zapiekanka: 
  • 200 g makaronu np świderki, penne, kolanka, co lubicie 
  • świeży brokuł
  • 500 g mięsa mielonego wp-woł
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • pieprz
  • sól morska
  • oregano otarte łyżka (albo suszone)
  • bazylia łyżka suszonej
  • puszka pomidorów 
  • 2 łyzki koncetratu pomidorowego lub 1 szklanka passaty pomidorowej
  • kilka listków świeżej bazylii - posiekane
  • ser dobrze topiący się np gouda lub mozzarella
sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • mleko ok. 1,5-2 szklanek 
  • pieprz świeżo mielony szczypta
  • szczypta soli (wg uznania)

Brokuła myjemy, dzielimy na rózyczki i wrzucamy do osolonej, wrzącej wody na 6 minut. Odcedzamy. Chodzi oto zeby warzywo bylo jędrne a nie przegotowane. Makaron gotujemy równeiz w osolonej wodzie al'dente. Odcedzamy.

W międzyczasie na patelni na oleju na rozgrzanej patelni podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone. Wszystko smażymy na małym ogniu kilka minut aż mięso straci swój surowy kolor. Dodajemy puszkę pomidorów, koncentrat lub passate pomidorową, pieprz, sól, oregano oraz bazylię suszoną oraz posiekaną. Duszimy jeszcze kilka minut, żeby sos i farsz był gęsty.  

Sos beszamelowy: Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy to trzepaczką i stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając. Ja sos robię bardziej na oko żeby nie był za gęsty ani za rzadki. Wszystko dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Dodajemy ciut gałki, soli i trochę pieprzu.
Następnie makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomidorowo-mięsnym, ukąłdamy rózyczki brokuła, wlewamy sos beszamelowy  i posypujemy dużą ilością startego sera, tak by się zrobiła po stopieniu gruba serowa pierzynka. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy w 180 st. aż się ser stopi i zrumieni, tak około 30 minut. Gotowe.


8 komentarzy:

  1. Ach, jak ja lubię takie zapiekanki z sosem beszamelowym, szkoda, że jest taki kaloryczny, czemu nikt jeszcze nie wymyślił masła w wersji light :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj wieczorem zrobiłam tą zapiekankę :) W domyśle miała być na dzisiejszy obiad ale przecież trzeba było spróbować jak wyszło :) Nic to, że o 22 było to próbowanie :) Moje wnioski: jednak nie potrafię i chyba nigdy nie nauczę się robić beszamelu :) Mimo to, mąż pokochał mnie jeszcze bardziej :) Zapiekanka super, bezbłędnie trafiła w mój gust kulinarny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli nie umiesz robić beszamelu nic strasznego. możesz zamiast niego np wymieszać szklanek śmietany z rozbełtanym jajkiem i tym polać zapiekankę i posypać serem. zresztą nie każdy lubi smak beszamelu w zapiekankach.

      Usuń
  3. Trafiłam na stronkę przez przypadek, ale przepis - cudo! Zrobiłam podwójną porcję i i tak zniknęło w tempie błyskawicznym :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pisze ze z sosem mięsnym a w przepisie beszamel ,wprowadzanie ludzi w błąd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma tam żadnego błędu. danie zawiera dwa sosy z czego mięsny jest głównym i jest opisany w pierwszej części składników. natomiast sos beszamelowy jest dodatkiem jak w wielu zapiekankach np latanii i jest wydzielony by cały przepis był przejrzysty. Przykro mi jeśli Pani źle to odczytała.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger