Curry z klopsikami z ananasem i groszkiem

To danie to efekt czyszczenia lodówki i to efekt bardzo smaczny.  A skąd to wiem, bo w daniu jest ananas i groszek, obie rzeczy których unika w daniach obiadowych mąż, a tymczasem zjadł curry i poprosił o dokładkę. Tak więc nic się nie zmarnowało, a wręcz przeciwnie, powstało coś co będę powtarzać, bo lubię takie dania, takie smaki i wychodzi na to, że rodzina także. 



Curry z klopsikami z ananasem i groszkiem

mięso:
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypta kuminu
  • ½ łyżeczki curry indyjskiego
  • olej rzepakowy do smażenia
dodatkowo:
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • 4 łyżki soku z ananasa
  • puszka mleczka kokosowego
  • cebula
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka curry indyjskiego
  • szklanka groszku zielonego (mrożonego lub świeżego a nie z puszki konserwowego)
  • ok 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta pieprzu cayenne lub chilli (wg smaku)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ryż
  • kolendra lub natka pietruszki
Jedną cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso mielone wymieszać z cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem wg smaku, kuminem i curry. Uformować niewielkie kuleczki, klopsiki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć klopsiki i obsmażyć na rumiano. Gotowe zdjąć z patelni.
Na drugiej patelni (albo tej samej, ale umytej) rozgrzać łyżkę oleju. Drugą cebulę drobno posiekać, dodać na patelnię, podsmażyć aż się zeszkli. Następnie dodać kurkumę, curry, wymieszać, wlać mleko kokosowe, zmniejszyć ogień. Ananasa pokroić na kawałki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, dodać do sosu razem ananasem i groszkiem. Doprawić do smaku, solą, chilli lub pieprzem cayenne (wg smaku), gotować 4 minuty. Na koniec dodać jogurt, sok z ananasa, wymieszać, włożyć klopsiki i razem wszystko gotować dosłownie 2 minuty. Ewentualnie doprawić wg smaku np. chilli lub curry.
W trakcie, gdy przygotowujemy sos ugotować w osolonej wodzie ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. 
Klopsiki z sosem podać z ryżem, posypane wszystko posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.




1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger