Jesienna zupa cukiniowa z ciecierzycą
Pyszna kremowa zupa z cukinii na pozostałym z niedzielnego obiadu rosole, z dodatkiem ostrej pasty chili, jogurtu i ciecierzycy to propozycja na jesienny, rozgrzewający obiad. Prosta zupa, kilka składników, pyszna odmiana od typowych polskich zupa. Smakuje każdemu i zawsze. Polecam.
Jesienna zupa z cukinii z ciecierzycą
- 1 duża cukinia lub 2 małe
- 2 ziemniaki (takie mniejsze)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
- 500-750 ml bulionu np. drobiowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
- 2 gałązki tymianku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/3 łyżeczki (lub więcej) pasty chilli np sambal oelek albo tabasco albo ostrej papryki
- ciecierzyca konserwowa
Cukinię umyć i wraz ze skórką pokroić w kostkę. Obranego ziemniaka też pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju w rondlu, w którym będziemy gotować zupę.
Dodać ziemniaki, po chwili cukinię i smażyć chwile razem, od czasu do czasu mieszając. Dodać tymianek, wlać bulion. U mnie bulion to reszta pozostała z niedzielnego obiadu. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw przez około 10-15 minut. Przyprawić zupę pieprzem, solą, pastą chilli. Jogurt wyłożyć do szklanki i rozprowadzić z kilkoma łyżkami zupy. Wymieszać z zupą, a następnie całość zmiksować, ale tak żeby czuć było lekkie grudki warzyw. Doprawić do smaku. Na koniec włożyć do zupy ciecierzycę z puszki (bez zalewy), tyle ile uważamy za stosowne. Zupę wlać do miseczki. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz