Jesienny konkurs z Lubella
Z okazji nadchodzącego 25 października Światowego Dnia Makaronu zapraszam wszystkich na konkurs, w którym do wygrania są zestawy produktów marki Lubella, lidera rynku makaronowego w Polsce.
Zapraszam serdecznie na zabawę. Pobawcie się jesienną kuchnią, makaronami, sezonowymi warzywami i owocami, stwórzcie coś pysznego.
Najbardziej ciekawe, smaczne, może nieszablonowe, odważne, własne propozycje zostaną nagrodzone 2 dużymi zestawami paczek składających się z makaronów, mąki, płatków śniadaniowych i kaszy marki Lubella.
Konkurs trwa trwa od 18 października do 31 października 2015 do godz. 23.59.
1. organizatorem konkursu jest blog Bernika-mój kulinarny pamiętnik;
2. sponsorem konkursu jest firma Lubella;
3. konkurs trwa od 18 października do 31 października 2015 do godz. 23.59; zwycięscy zostaną ogłoszeni 2 listopada 2015;
4. nagrodą w konkursie są 2 jednakowe zestawy 18 opakowań produktów Lubella;
5. konkurs polega na przesłaniu na maila: bernika@o2.pl swojego autorskiego przepisu wraz z własnym zdjęciem na oryginalne, jesienne danie z makaronem. każde zgłoszenie będzie sprawdzane pod względem plagiatu;
6. jedna osoba może przysłać 3 przepisy, ale wygrać tylko jedną nagrodę; w konkursie może wziąć udział każdy kto wykona zadanie konkursowe;
7. będzie mi miło, jeśli przy okazji polubicie na Facebooku moją stronę, czyli Mój kulinarny pamiętnik;
8. laureaci zobowiązani są podać dane potrzebne do wysyłki w ciągu 7 dni kalendarzowych od dnia, w którym zostaną podane wyniki - po tym czasie nagroda zostanie przyznana innej osobie;
9. po wybraniu zwycięzców i otrzymaniu od nich danych teleadresowych agencja Synertime obsługująca markę wyśle paczki w ciągu 14 dni roboczych. Wysyłka tylko w granicach RP;
10. dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację niniejszego regulaminu.
Jesienny makaron z rukolą, sosem grzybowym i kurczakiem
OdpowiedzUsuńSkładniki – 4 porcje
Makaron – 400g
Pierś z kurczaka – 400g
Świeże podgrzybki – 150g
Śmietana 30% - 20g
Śmietana 12% - 50g
Mleko – 50ml
Oliwa z oliwek – 10g
Rukola – 1-2 szklanki
Parmezan do posypania
Sól, pieprz
Wykonanie:
Grzyby dokładnie czyścimy, kroimy w plastry i podsmażamy na rozgrzanej łyżeczce oliwy z oliwek.
Do podsmażonych grzybów dodajemy śmietanę i mleko. Całość mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu.
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich sól i pieprz.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i podsmażamy na niej piersi z kurczaka przez 3 minuty – tak aby nabrały koloru.
Podsmażone piersi z kurczaka przekładamy do garnka z sosem grzybowym, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu.
Kiedy piersi z kurczaka się duszą, gotujemy makaron al dente.
Ugotowany makaron łączymy z sosem i doprawiamy do smaku. Całość mieszamy z rukolą, wykładamy na talerze i dekorujemy parmezanem.
Razowe tagliatelle z mięsnymi kuleczkami, warzywami i sosem pomidorowym z serem gorgonzola.
OdpowiedzUsuńSkładniki – 4 porcje:
Makaron tagliatelle razowy – 400g
Mięso mielone wieprzowo – wołowe – 300g
Cukinia – 100g
Bakłażan – 150g
Papryka czerwona – 100g
Papryka zielona – 100g
Pomidory w puszce – 400g
Ser gorgonzola – 50g
Oliwki czarne – 50g
Natka pietruszki
Parmezan – 2 łyżki startego
Sól, pieprz, czosnek, świeże oregano, rozmaryn i bazylia, szczypta płatków chili
Oliwa z oliwek
Wykonanie:
Mięso mielone mieszamy z posiekanym czosnkiem, oregano, rozmarynem i bazylią. Dodajemy sól i pieprz. Mięso formujemy w małe kuleczki, które następnie podsmażamy na oliwie z oliwek przez około 2-3 minuty. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem 2 ząbków czosnku. Gdy warzywa będą delikatnie podsmażone, dodajemy do nich pomidory w puszce, ser gorgonzola i 1 łyżeczkę startego parmezanu. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Po 15 minutach, gdy sos osiągnie odpowiednią gęstość, a warzywa zmiękną, dodajemy do sosu mięso, pokrojone oliwki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. Dusimy jeszcze 5 minut, po czym posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy. W tym czasie gotujemy makaron. Makaron łączymy z sosem, posypujemy natką pietruszki i parmezanem. Podajemy z włoskim winem chianti
przepis proszę wraz z zdjeciem przeslac na mojego maila bernika@o2.pl
UsuńMAKARON PENNE Z SOSEM GRZYBOWYM I KURCZAKIEM
OdpowiedzUsuńSkładniki:
-1 op makaronu penne
-250 ml śmietany kremówki
-250 ml śmietany 18%
-1/2 kg filetów z piersi kurczaka
-1/2 kg grzybów leśnych [najlepiej podgrzybki lub prawdziwki] przyprawy
-pieprz
-sól
-przyprawa do zup w płynie
-2 kostki grzybowe
-do posypania ok 30 deko dowolnego startego żółtego sera
odrobinę drobno pokrojonej zielonej pietruszki
Sposób wykonania:
1. Pokroić w drobna kostkę pierś kurczaka i podsmażyć na oleju lub oliwie z oliwek, najlepiej na dużej, głębokiej patelni. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby. Smażyć razem przez ok 10 min. Całość zalać obiema śmietanami, dokładnie wymieszać, wrzucić kostki grzybowe i inne przyprawy do smaku, zmniejszyć ogień i dusić [od czasu do czasu mieszając] przez ok 25 min.
2. Ugotować penne na pół miękko.
3. Nakładać makaron na talerze, polać sosem, posypać startym serem, udekorować drobno pokrojoną zieloną pietruszką.
przepis proszę wraz z zdjeciem dania przeslac na mojego maila bernika@o2.pl
Usuńpo obiedzie zostaje makaron, jak u wszystkich! robimy jajecznicę wrzucamy makaron i wszystko co zostało z powyższych przepisów, nic nie wyrzucamy i student syty
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń