Placki ziemniaczane z czarnuszką
Jak odczarować popularne placki ziemniaczane, żeby nie były takie same jak zawsze? Wystarczy dodać do nich np czarnuszkę, dzięki czemu nie tylko wizualnie się zmienią ale i smak nabierze charakteru. Czarnuszka nada im fajny aromat i jednocześnie pikantny smak, a do tego zdrowy dodatek, bo to warte uwagi zdrowe zioło, które powinno się od czasu do czasu pojawiać w naszej diecie.
Placki ziemniaczane z czarnuszką
- ok 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól wg smaku
- pieprz wg smaku
- łyżka czarnuszki (lub więcej wg uznania)
- olej do smażenia
Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, trochę je odsączamy. Obieramy cebule i również je ścieramy na tarce, dodajemy do ziemniaków, do tego przeciskamy przez praskę czosnek. Wbijamy jajka, mieszamy całość, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz, czarnuszkę. Mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy porcjami placki na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami, gulaszem, cukrem lub śmietaną.
Ja ostatnio daję czarnuszkę niemal do wszystkiego, uwielbiam ją :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi smakują placki ziemniaczane z czarnuszką którą jest tak zwanym lekiem na wszystko więc bardzo smacznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, to zdrowy dodatek. pozdrawiam.
Usuń