Szybkie spaghetti z natką, czosnkiem i suszonymi pomidorami
Dzisiaj jest Światowy Dzień Makaronu, dlatego z tej okazji przygotowałam dla was bardzo szybkie wręcz ekspresowe spaghetti akurat z tego co było w lodówce, czyli kaparów, otwartego słoiczka suszonych pomidorów czereśniowych, czosnku i natki. Wyszło pysznie, córka na kolacje poprosiła o dokładkę. Więc bawmy się w makaronem, nie używajmy makaronu tylko do zup i do spaghetti bolognese, ale czarujmy dania niecodzienne, często proste, które nie wymagają skomplikowanych składników ani technik i czasu przygotowania, bo kuchnia makaronów, kuchnia włoska to atrakcyjna i pyszna prostota.
- 200 g spaghetti (u mnie razowe)
- 2 ząbki czosnku
- mała świeża papryczki chili
- pęczek natki pietruszki
- łyżka kaparów
- kilka sztuk pomidorów lekko suszonych w zalewie - u mnie czereśniowe
- 50 ml oliwy z oliwek extra virgin
- sól
Makaron ugotuj al dente, w dużej ilości osolonej wody. Ja gotowałam 7 minut. Czosnek pokrój w plasterki, papryczkę i natkę pietruszki drobno posiekaj. Jeśli pomidory są tradycyjne duże płaty to pokrój je na mniejsze kawałki. Czereśniowych nie trzeba.
W rondlu lekko rozgrzej oliwę i obsmaż w niej czosnek, papryczkę, następnie dodaj natkę i suszone pomidory. Smaż minute. Wlej trochę oliwy ze słoiczka z pomidorów, Dodaj kapary, wymieszaj. Na koniec dodaj odcedzony wcześniej makaron i całość smażąc wymieszaj. Przypraw niewielką ilością soli. Przełóż makaron na talerze. Posyp świeżą posiekaną natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz