Tort tiramisu
Szukałam pomysłu na tort na swoje urodziny, który nie tylko byłby nietypowy ale i niewymagający dużo pracy. I tak trafiłam na ten tort tiramisu, który spełniał wszystko to czego szukałam. Smak, bo tiramisu uwielbiamy, prostota wykonania i nietypowy wygląd. Nie myliłam się, był pyszny, znikł do ostatniego okruszka i zaciekawił gości sposobem wykonania czyli zatopieniem w środku biszkoptów. Polecam każdemu nie tylko z okazji urodzin ale na zwykły dzień także.
Tort tiramisu
ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao gorzkiego
- 1/3 szklanki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- szklanka gorącej wody
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 żółtka
- 250 g serka mascarpone
- 150 g cukru
- 250 g śmietany kremówki 30 lub 36%
- ewentualnie fix do śmietany
- 1/2 szklanki mocnej kawy
- łyżka amaretto lub rumu (ewentualnie spirytusu)
- dodatkowo:
- paczka podłużnych biszkoptów do tiramisu
- szklanka gorącej wody
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- szklanka śmietanki kremówki 30%
- pokruszony wierzch biszkoptu
Ciasto:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Przesiać mąkę razem z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. W misce ubić olej z jajkami aż powstanie jasna masa. Dodać cukier i ponownie dokładnie wszystko ubić, aż cukier się rozpuści. Wrzątek wymieszać z kawą, wlać do ciasta, dodać ekstrakt. Wymieszać. Mikser wyłączyć. Do ciasta dodać mąkę i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać całość. Tortownice (u mnie o średnicy 24) wyłożyć dno papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec w 180st przez około 40 minut lub do momentu aż wykałaczka z niego wychodzi czysta. Gotowe wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Ostudzone ciasto przekroić na 2 równe części. Jeśliby się góra ciasta trochę wybrzuszyła to można ściąć nierówny wierzchołek i użyć go jako pokruszonego ciasta do dekoracji.
Krem:
Żółtka wbić do miski. Miskę z nimi ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą, ale tak by dno miski nie dotykało wrzącej wody. Ogień pod garnkiem ustawić na minimalnie. Do żółtek dodać cukier i ubijać aż masa zmieni kolor na jasny krem. Gotowy krem wstawić na chwilę do lodówki, żeby odrobinę zgęstniała. Osobno ubić kremówkę na sztywno, można dodać do niej fix.
Do chłodnej i lekko sztywnej masy dodać serek mascarpone i ubitą śmietanę, wszystko delikatnie wymieszać. Ponownie odstawić do lodówki na godzinę.
Składanie:
W pełnej tortownicy razem z obręczą na dno ułożyć jeden blat biszkoptu. Wymieszać kawę z alkoholem. Połową ponczu nasączyć dolny blat. Przykryć 1/3 kremu. Wymieszać kawę rozpuszczalną z wrzątkiem. Każdy podłużny biszkopt zanurzać w kawie i układać na kremie, tak by go całkowicie zakryć. Ponownie całość przykryć 1/3 kremu. Na krem położyć drugi biszkopt, lekko docisnąć. Nasączyć resztą ponczu. Przykryć ostatnią częścią kremu. Całość zakryć folią i wstawić ciasto do lodówki na noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz