Zawijana drożdżówka ze śliwkami i serem
Ta drożdżówka zaskoczy każdego. Połączenie śliwek i białego sera w jednej pysznej, puszystej, słodkiej drożdżowce jest tym wszystkim, co potrzebujemy w jesienne popołudnie do kawy. W dodatku ciasto jest proste w przygotowaniu i myślę, że każdy sobie z nim doskonale poradzi. Zapraszam.
ciasto:
- 375 g mąki pszennej (u mnie typ 550)
- 20 g drożdży babuni tradycyjnych
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 g cukru
- 100 g masła
- 150 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
- 1/2 kg śliwek
- 150 g twarogu (białego sera, u mnie chudy)
- 2 łyżki śmietanki 18%
- 2 łyżki cukru
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, jajka, cukier, szczyptę soli i miękkie masło pokrojone na kawałki. Wlewamy ciepłe mleko (nie wrzące). Mieszamy łyżką, aż składniki się połączą, a następnie wyrabiamy ręką przez kilka minut. Można to także zrobić mikserem z końcówką haka do chleba. Formujemy ciasto w kule, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia.
Twaróg, śmietanę, cukier mieszamy w miseczce na gładką pastę. Ze śliwek wyjmujemy pestki i kroimy na pół.
Wyrośnięte ciasto na stolnicy posypanej mąką wyrabiamy przez kilka minut, następnie wałkujemy do prostokąta o wymiarach ok 40 x 30 cm. Kroimy wzdłuż na 3 pasy. Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nakładamy twarożek i rolujemy, tak aby otrzymać wałek z ciasta nadziany twarożkiem. Formę do pieczenia (u mnie tortownica 24 cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Wałki ciasta układamy w formie formując „ślimaka”. Pomiędzy wałki ciasta wciskamy połówki śliwek.
Odstawiamy na 10 minut, by lekko podrosło. Smarujemy wierzch odrobiną mleka i wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 45 min. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Odstawiamy na 10 minut, by lekko podrosło. Smarujemy wierzch odrobiną mleka i wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 45 min. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Drożdżowe i śliwka, to mój ulubiony jesienny duet :). Pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńOstatnio zrobiłam zawijane małe bułeczki właśnie ze śliwkami i twarogiem - obłęd! :)
OdpowiedzUsuńTwoja drożdżówka wygląda pięknie :)
Znam tą drożdżówkę, jest doskonała:) . Pięknie Ci się upiekła:)
OdpowiedzUsuń