Zawijana drożdżówka ze śliwkami i serem

Ta drożdżówka zaskoczy każdego. Połączenie śliwek i białego sera w jednej pysznej, puszystej, słodkiej drożdżowce jest tym wszystkim, co potrzebujemy w jesienne popołudnie do kawy. W dodatku ciasto jest proste w przygotowaniu i myślę, że każdy sobie z nim doskonale poradzi. Zapraszam. 

Zawijana drożdżówka ze śliwkami i serem
ciasto:
  • 375 g mąki pszennej (u mnie typ 550)
  • 20 g drożdży babuni tradycyjnych
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • 150 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
nadzienie:

  • 1/2 kg śliwek
  • 150 g twarogu (białego sera, u mnie chudy)
  • 2 łyżki śmietanki 18%
  • 2 łyżki cukru


Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, jajka, cukier, szczyptę soli i miękkie masło pokrojone na kawałki. Wlewamy ciepłe mleko (nie wrzące). Mieszamy łyżką, aż składniki się połączą, a następnie wyrabiamy ręką przez kilka minut. Można to także zrobić mikserem z końcówką haka do chleba. Formujemy ciasto w kule, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia.

Twaróg, śmietanę, cukier mieszamy w miseczce na gładką pastę. Ze śliwek wyjmujemy pestki i kroimy na pół.

Wyrośnięte ciasto na stolnicy posypanej mąką wyrabiamy przez kilka minut, następnie wałkujemy do prostokąta o wymiarach ok 40 x 30 cm. Kroimy wzdłuż na 3 pasy. Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nakładamy twarożek i rolujemy, tak aby otrzymać wałek z ciasta nadziany twarożkiem. Formę do pieczenia (u mnie tortownica 24 cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Wałki ciasta układamy w formie formując „ślimaka”. Pomiędzy wałki ciasta wciskamy połówki śliwek. 



Odstawiamy na 10 minut, by lekko podrosło. Smarujemy wierzch odrobiną mleka i wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 45 min. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.



3 komentarze:

  1. Drożdżowe i śliwka, to mój ulubiony jesienny duet :). Pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio zrobiłam zawijane małe bułeczki właśnie ze śliwkami i twarogiem - obłęd! :)
    Twoja drożdżówka wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam tą drożdżówkę, jest doskonała:) . Pięknie Ci się upiekła:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger