Chipsy z batatów
Szybka przekąska, czyli chipsy z batatów to moje nowe uzależnienie. Poza chipsami z jarmużu które pokochałam te wchodzą idealnie. Następnym razem upiekę je w piekarniku by zmniejszyć kaloryczność i nie smażyć ich w głębokim tłuszczu, ale i tak są pyszne. Polecam.
Chipsy z batatów
- ok. 1 kg słodkich ziemniaków batatów
- olej
- ewentualnie sól morska
Ziemniaki obrać (można także umyć i zrobić ze skórką) a następnie pokroić na bardzo cienkie plasterki na krajalnicy lub mandolinie.
W garnku rozgrzewać olej (tak by chipsy smażyły się w głębokim tłuszczu) i wrzucać partiami pokrojone bataty. Smażyć kilka minut pilnując, by chipsy się nie przypaliły. Gotowe wyjmować cedzakową łyżką i odsączać je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ja każdą warstwę przekładałam papierowym ręcznikiem. Gotowe można posypać solą.
jake to pyszne! Niezdrowe ale uwielbiam
OdpowiedzUsuńdokładnie. ale lepsze takie niż inne.
Usuń