Klopsiki z sosem koperkowym z multicookera
Od czasu do czasu widzę ze coraz więcej osób korzysta z multicookera. To fajne urządzenie, łatwe w obsłudze, pozwalające gotować bez zbędnych garów i co najważniejsze zdrowo. ja tez z neigo korzystam, aczkolwiek chyba zbyt rzadko. Dlatego dzisiaj przepis na prosty, zdrowy obiad w tym nowoczesnym urządzeniu. Dla wszystkich którzy go maja i którzy się zastanawiają nad jego zakupem, bo przecież Gwiazdka tuz tuz.. powiem wam w tajemnicy ze warto...
Klopsiki z sosem koperkowym z multicookera
Klopsiki z sosem koperkowym z multicookera
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- natka pietruszki
- cebula dymka
- pieprz
- ząbek czosnku
- 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 100 ml śmietanki kremówki
- koperek poszatkowany
- kilka ziemniaków obranych
- różyczki brokułu
- różyczki kalafiora
Cebulę dymkę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso mielone wymieszać z posiekaną natką, czosnkiem i cebulą. Przyprawić pieprzem. Wilgotnymi rękoma uformować małe klopsiki. Do misy urządzenia wlać bulion, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Zamknąć pokrywę. Nacisnąć przycisk MENU i ustawić program STEAM/COOK, wybrać produkt MEAT, czas 15 minut. Nacisnąć przycisk START. Po sygnale dźwiękowym umieścić w misie klopsiki.
Na wierzch misy ułożyć naczynie do gotowania na parze, włożyć do niego ziemniaki, kalafior, brokuł. Zamknąć pokrywę. Nacisnąć przycisk MENU i ustawić program STEAM/COOK, wybrać produkt VEGETABLES i wybrać czas 25 minut. Nacisnąć przycisk START
Gdy program się skończy, wyjąć warzywa i klopsiki. Odlać szklankę wywaru. Do reszty dodać śmietankę, posiekany koperek, doprawić do smaku np. pieprzem. Można zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej. Włożyć ponownie klopsiki, wymieszać. Warzywa wyjąć na talerze, dodać klopsiki z sosem.
Jeśli nie wszystko od razu zjecie można zostawić to w urządzeniu, które będzie sobie podgrzewało produkty nie tracąc na wartości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz